Na meer dan een jaar van zorgeloos plezier verhuist het Aquaja Zeewaternieuwsaquarium. Geen paniek, ver gaat ‘ie niet! Het gaat om een tijdelijke verhuis wegens onverwachte werken aan de muur achter het aquarium.
Heeft u ooit wel eens gerenoveerd? Wij bij Zeewaternieuws wel, en laat ons zeggen: elke renovatie heeft zijn verrassingen. Zo ook onze kantoren. De muur achter het Zeewaternieuwsaquarium moest aangepakt worden, en zo geschiedde. Alleen: er staat wel een 535 liter groot aquarium voor. Probleem!
Door de zure appel bijten dan maar, want wanneer de aannemer laat weten dat hij langs kan komen, moet het snel gaan. Op twee dagen tijd verhuist het Zeewaternieuwsaquarium enkele meters en één verdieping lager. Tijdelijk, om hopelijk binnenkort terug opgebouwd te worden. Want eerlijk, zonder het Aquaja Zeewaternieuwsaquarium voelt het kantoor toch een beetje leeg.
Afbraak

Het zenuwslopendste moment bij een verhuis van een aquarium is ongetwijfeld de afbraak. Er is dat moment wanneer de pompen stilliggen, het waterpeil zakt, en de handen in het aquarium gaan om de eerste stenen los te wrikken. Dat is ongetwijfeld wanneer menig persoon zich afvraagt (wij zeker!) of we de aquascape waaraan we zo hard gewerkt hebben, ooit nog kunnen opbouwen.
Het eerlijke antwoord is natuurlijk een volmondige ‘neen, onmogelijk’, maar dat is niet wat we onszelf wijsmaken bij het uit elkaar trekken van de aan elkaar gelijmde stenen. Pijnlijk moment wanneer de Montiporaplaat – die het uitstekend deed – in stukken breekt.
Na enkele “ritten” over en weer naar de nieuwe locatie in de opslagruimte met volle emmers – oh ja, er staat daar een 100 liter aquarium klaar, met bare bones techniek – begint het aquarium leger en leger te geraken. De stenen met koralen worden zorgvuldig in het nieuwe aquarium geplaatst, en de “lege” stenen worden in een opslagton gelegd. (Op het einde van de rit blijkt dat onze Mithrax krab natuurlijk in de ton met stenen zit, in plaats van in het aquarium.)
Handige infrastructuur
Gelukkig hebben we bij de inrichting van het kantoor nagedacht over mogelijke toepassingen die een aquarium houden makkelijker maakt. Zo is er in de ruimte langs het aquarium een afvoerpijp en waterkraan. Die eerste wordt meteen gebruikt bij het leegmaken van het aquarium. Een kleine pomp en enkele meters slang, en het waterniveau zakt zienderogen. Een heel gemak, want sleuren met nog meer emmers, dat zien we niet zitten. Op een wip is het aquarium leeg genoeg om de vissen te vangen.
Dat duurt toch nog even, want de dieren zijn zeker slimmer dan hen gegeven wordt. Ze ontwijken ons (veel te klein) vangnet en dansen zeker een uur lang met ons. Toch winnen we het pleit en tegen de avond zitten ze allemaal in het opvangaquarium, samen met de slakken, heremietkreeften, zeesterren en andere diertjes die we konden vangen.

Opkuis en verhuis
Nu het aquarium leeg is, kunnen we het substraat eruit scheppen. Even twijfelen we om het te hergebruiken, maar dan zouden we dit moeten stockeren. De vraag is ook of er na weken van niet gebruik er nog iets nuttig van leven in zou zitten. En of er geen kwalijke stoffen inzitten, die we toch liever niet in het heropgestarte aquarium hebben.
Nu water, zand en algen verwijderd zijn (die laatste na een strijd met de schraper en vod) is het tijd om het aquariumglas een beetje proper te maken. Dat lukt goed met een vod (opgepast voor steentjes die krassen kunnen maken!) en algauw is het aquarium droog.
We kunnen nu de techniek er uit halen en grondig kuisen. De afschuimer wordt gedemonteerd, net als de EcoTech stromingspompen en opvoerpomp. De filterwatten belanden in de vuilbak (buiten één stukje dat in de filter van het opvangaquarium zit). Alles krijgt een poetsbeurt onder lauw water, en onze oude tandenborstel ziet groen na afloop. Gelukkig gebruiken we deze niet meer voor onze tanden!
Na heel dit proces is het tijd om te doen waarvoor we dit hele proces doorlopen hebben: de verhuis van het aquarium. Met behulp van een Chinese vrijwilliger pakken we het glazen gedeelte op, en zetten dit op een tafel. Dan verhuizen we de kast en zetten deze enkele meters verder, zodat deze niet langer in de weg staat van de aannemer. Tenslotte zetten we het aquarium terug op de kast, en beschermen we het geheel met folie. Missie geslaagd!

