Dat zeggen wetenschappers in een nieuwe studie. Door veranderingen in temperatuur en omgeving werd de verspreiding van koralen grotendeels beperkt tot de evenaar.
Onderzoekers van de Universiteit van Vigo (Spanje), Bristol (UK) en Londen (UK) gingen met modellen aan de slag om de habitat en klimaten van de laatste 250 miljoen jaar in kaart te brengen. Daaruit bleek dat tussen de periode van 250 miljoen en 35 miljoen jaar geleden koraalriffen veel verder dan de evenaar kwamen.
Dat komt omdat er meer gebieden warm genoeg waren, en omdat er meer ondiepe zeevloer aanwezig was op de planeet. Dat zijn uitstekende omstandigheden die ook vandaag nog koraalriffen doen gedijen.

Koraalriffen volgen dus het warmere klimaat, wat betekent dat mocht de temperatuur in de evenaar ooit zakken, ook de koraalriffen zullen verdwijnen. Tegenwoordig is dat natuurlijk eerder omgekeerd, wat mogelijk kan leiden tot meer koraalriffen ten noorden en zuiden van de evenaar. Dit proces is al aan de gang.
Toch is dat onwaarschijnlijk dat alle koraalriffen zich samen met de biodiversiteit die ze herbergen zich verplaatsen, omdat de dieren zich niet snel genoeg zich kunnen aanpassen aan de door mensen geïnduceerde klimaatverandering.
Klimaatverandering indijken blijft de beste manier om koraalriffen in de toekomst te beschermen.