Onderzoekers gebruiken computers en Artificiële Intelligentie om niet alleen vissen te tellen, maar ook om soorten te herkennen. Het testproject kan een grote impact hebben op de hobby.
Automated Fish Identification Platform (AFID) is een automatisch vismonitoringssysteem dat ontwikkeld wordt door Curtin University in Australië. Onderzoekers willen met het slimme systeem automatisch vispopulaties in kaart brengen. De software, die werkt met zelflerende algoritmes, gebruikt filmbeelden om vissen te meten, tellen en te classificeren.
Daarmee biedt AFID een uniek systeem om vispopulaties in het wild in het oog te houden. Maar het is ook razend interessant voor onze hobby. Want wanneer het systeem op punt staat, kan men het gebruiken om snel vissoorten in bijvoorbeeld de winkel te herkennen. Het is dan niet zo vergezocht om het te connecteren met een database met informatie per soort, om zo de gebruiker beter in te lichten over de zorg van de dieren die men koopt.
AFID zit momenteel in de testfase, en wordt nog volop ontwikkeld. Het project wordt gesponsord door onder andere de Australische overheid, maar ook door het Australian Institute of Marine Science.