83.550 Euro en 55 Eurocent. Dat is de som van alle facturen die Ilona Trompert, zaakvoerster van Ilona’s Reef, opstelde voor een oplichtster. De zaak begon negen maanden geleden al, maar nu pas komt Trompert er mee naar buiten in een emotionele oproep op sociale media.
Rechtzetting: Trompert laat weten dat het totale verloren bedrag 60.000 Euro bedraagt omdat ze enkele facturen tijdig kon annuleren. Het bedrag van 83.550,55 Euro is echter wel het totale factuurbedrag dat werd uitgeschreven.
Update: Trompert laat ook weten dat er ook een deel van de bestellingen op een valse naam geplaatst werden.
Ilona’s Reef is opgelicht. Dat verhaal bracht zaakvoerster Ilona Trompert gisteren naar buiten op de officiële Facebookpagina van de zaak. Ze lanceerde een emotionele oproep om haar te steunen, door donaties te doen op een inderhaast aangemaakte crowdfundingpagina. Die vertoont echter nog niet veel activiteit, en op Facebook waren de reacties hard.
Sommigen opperden al snel dat Trompert zelf wou profiteren, en haar zaak “met gratis geld” wou opbouwen. Die aantijgingen lijken echter van de pot gerukt. Zeewaternieuws kreeg exclusief inzicht in het hele dossier, en kon de volledige klacht bij het Openbaar Ministerie arrondissementsparket Rotterdam inlezen. Ook privé berichten van en naar de oplichtster via Whatsapp konden we inkijken. Tenslotte kregen we de volledige onbetaalde facturen te zien. Deze lopen op tot een duizeligmakende som van maar liefst 83.550,55 Euro. Dit is het totaalbedrag van de facturen, zonder aftrek van de BTW en winstmarge die Ilona’s Reef rekent. Nadat duidelijk werd dat het om fraude ging kon Trompert nog zo’n 23.000 Euro aan bestellingen annuleren. De totale schade bedraagt dus zo’n bruto 60.000 Euro.



“Dat betekent dat ik failliet ben”, zegt Trompert in een reactie. “Ik ben alles kwijt. Mijn koralen, mijn zaak, mijn hobby, zelfs mijn aquaria heb ik moeten wegdoen omdat de stad niet meer zo happig was op een zaak bij m’n thuis.” Trompert had immers altijd al de zaak ondergebracht in haar privéwoning. De aquaria heeft ze noodgedwongen weg moeten doen, en de stock die ze nog heeft staat momenteel bij een collega.
Negen maanden geleden kreeg Ilona’s Reef diverse bestellingen binnen van een zekere N.O., een vrouw uit Dordrecht. Zij bestelde vaak dure koralen, en zou deze via de verzekeringsmaatschappij betalen. Ze had – zo claimde ze – immers schade opgelopen aan haar aquaria, en de verzekering zou alle facturen eerst controleren en daarna meteen betalen aan Ilona’s Reef. Later werden er ook bestellingen geplaatst onder diverse valse namen.
Trompert deed navraag bij haar eigen verzekering, en kreeg te horen dat dit de normale gang van zaken was. Ze zag er dan ook geen graten in om de bestelde goederen te leveren, ook al bleef het onbetaalde bedrag week na week stijgen. Wanneer het bedrag zo’n 30.000 Euro bereikt, begint Trompert echter boter bij de vis te eisen. Toch blijft ze goederen leveren aan de vrouw, vaak worden deze zelfs persoonlijk afgeleverd of opgehaald.
Telkens opnieuw heeft de oplichtster wel een excuus om niet meteen te hoeven betalen. Ondertussen krijgt Trompert van haar boekhouder vragen, en van collega’s verbaasde blikken – waarom blijft ze toch goederen leveren aan een klant die zo hard in de min staat? Desalniettemin blijft Trompert leveren, en al snel bedragen de openstaande facturen zo’n groot bedrag dat ze een onvoorziene lening van 50.000 Euro moet afsluiten bij de bank om haar eigen leveranciers te betalen. Daarmee wordt ook duidelijk waarom Ilona’s Reef niet bij de bank kan aankloppen nu ze zo goed als failliet is.
Op aandringen van haar boekhouder schakelt ze GGN, een incassobureau in, dat na lange tijd ontdekt dat de oplichtster “in een schuldregeling zit en richting WSNP zou gaan”. WSNP is een wettelijke schuldsanering waarbij mensen met onbetaalbare schulden via de rechtbank een plan van aanpak kunnen aanvragen. Dat saneringsplan stelt op in hoeveel tijd de schulden afbetaald moeten worden, en hoe hoog het aflossingsbedrag is.



Uiteindelijk dient Trompert klacht in op 23 juli 2021 met behulp van advocatenkantoor Liefting in Mijdrecht, Nederland. Op aanraden van haar advocaten contacteert ze ook het opsporingsprogramma Zeeman Confronteert van RTLXL. Daar worden oplichters geconfronteerd met hun daden. Of Tromperts zaak op televisie verschijnt is echter nog niet duidelijk.
Ondertussen ziet ze de kans dat ze haar geld ooit terugziet slecht in: “Ik hoop dat ik iéts terugkrijg, zodat ik kan doorstarten, maar ik betwijfel het.” Trompert hoopt dat mensen haar toch zullen steunen, want het blijft haar “grote droom” om iets te doen in de hobby.
