Wetenschappers hebben een ongewoon gezond koraalrif gevonden voor de kust van Tahiti. Het koraalrif ligt net in de schemerzone, daar waar er bijna geen licht meer is. Het rif is een belangrijke ontdekking.
Op dertig meter diepte ontdekken UNESCO duikers een drie kilometer lang koraalrif. Dat gebeurde al in november 2021. Het rif, dat net voor de kust van Tahiti in de Stille Zuidzee ligt, is een belangrijke ontdekking. Het is één van de grootste riffen ooit ontdekt op zo’n diepte.
Het is ongewoon gezond, en lijkt niet aangetast door het veranderende klimaat. Of dat zo blijft, is natuurlijk de vraag. De duikers spreken van een “kunstwerk”, met gigantische Montiporakoralen zover het oog rijkt. Op onderstaande beelden is te zien wat voor kleurenpracht er verborgen zit onder het water.
De ontdekking doet vragen rijzen over wat voor biotopen we nog allemaal niet kennen. Er zijn al tal van verhalen over nieuw ontdekte soorten. Zo werden er recent nog nieuwe koraalsoorten gevonden in de Caraïben, een nieuwe walvissoort in Mexico, onbekende lipvissen in La Réunion, en zelfs Nudibranchia in onze eigen Noordzee. En ook koraalriffen worden nog steeds ontdekt, zoals bijvoorbeeld in Australië of zelfs het koude Groenland.
Het lijkt dan ook hoogst onwaarschijnlijk dat dit de laatste ontdekking is. En daarmee is 2022 toch al wat beter begonnen.