Unesco maakt zich zorgen over de toekomst van de Waddenzee. Dat laat de organisatie weten aan de Nederlandse overheid. Die plant immers de exploitatie van een gasveld, in een nabijgelegen gebied. Dat kan de natuur verstoren stelt Unesco.
Het Unesco-Werelderfgoedcentrum is flink ongerust over de toekomst van de Waddenzee. Tenminste, het Nederlandse deel daarvan. Voor 15 januari moet de Nederlandse overheid uitleg geven over de nakende gaswinning. Die zou volgens Unesco een groot gevaar betekenen voor de plaatselijke natuur.
Voor die gaswinning is er al in principe toestemming van de regering. Het gasveld voor de kust van het Friese Ternaard zou door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geëxploiteerd worden. Dat gebied ligt technisch gezien niet in het deel van de Waddenzee dat werelderfgoed is, maar wel dicht genoeg om de Unesco te verontrusten.
Wetenschappers weten immers niet wat de effecten zijn van gaswinning met behulp van een boorplatform op die locatie. De verstoring van de zeebodem is een mogelijkheid. Maar ook de gevolgen voor het grotere gebied zijn onduidelijk. Zo moet er alvast een onderzeese kabel getrokken worden naar het vasteland om de energie tot bij de mensen te krijgen. Wat voor schade dit zou aanrichten op de bodem, is onbekend.
Mocht de Nederlandse overheid onvoldoende motiveren waarom het project veilig is voor de natuur, zal de status van de Waddenzee herbekeken worden. Concreet betekent dit waarschijnlijk het verlies van de status Werelderfgoed. Dat zou toeristische en dus ook economische gevolgen hebben voor Nederland.