Zij die een Automatic Water Top Off (ATO) systeem geïnstalleerd hebben, weten het. Het is zalig om niet meer handmatig water te moeten bijvullen. Enkel nog het RO-reservoir om de zoveel dagen bijtanken, en klaar is kees. Maar wat als we ook die laatste stap zouden kunnen automatiseren? Zeewaternieuws test de AutoAqua Smart ATO RO. Dat is een apparaat dat het reservoir automatisch bijvult.
Vorige maand testten we al de AutoAqua Smart ATO Duo uit, zeg maar de ‘gewone’ versie van het apparaat dat we vandaag testen. Dat werkte zo goed dat we het een vaste waarde werd op ons aquarium. Kan deze RO versie hetzelfde doen?
AutoAqua heeft met de door Aquarioom verdeelde Smart ATO RO een upgrade gegeven aan de ATO Duo, die evenwel een ietwat andere functie krijgt. Hier krijgen we niet één sensor, maar twee. In het pakket zit ook een vlotter, een solenoid valve (een soort elektronische klep die het water automatisch afsluit bij het krijgen van een signaal), en natuurlijk wat slangen en de AutoAqua ATO controle-eenheid. Met dit pakket is het mogelijk om automatisch het waterreservoir bij te vullen zodat je nooit meer zelf je hele osmosetoestel moet aan/uitzetten.
Opstelling
Er zijn twee manieren om de AutoAqua Smart ATO RO te installeren in de sump. Wie een RO/DI systeem heeft zonder automatische stop moet de AutoAqua solenoid valve installeren tussen de carbon filter en het RO membraan. Dit voorkomt dat het membraan constant gebruikt wordt, wat natuurlijk tot een vroegtijdige degeneratie zou leiden. Wie het geluk heeft om een RO/DI systeem te hebben mét automatische stop, kan de solenoid valve simpelweg aan de uitgang van het RO/DI systeem installeren.
Zo gezegd, zo gedaan. We verbinden de AutoAqua Smart ATO RO met de Glamorca RO1 en positioneren onze twee sensoren op het minimumniveau en maximumniveau in het RO-reservoir. Daarmee hebben we onze klassieke functie van een ATO niet vervangen (de AutoAqua Smart ATO Duo is nog steeds geïnstalleerd op het aquarium), maar we hebben wel het volledige systeem geautomatiseerd.
Gebruik
Eenmaal alles correct aangesloten is, en eerlijkheidshalve is er wel wat inzicht voor nodig – aangezien we de juiste insnijding moeten maken om de solenoid valve aan te sluiten -, verloopt alles vlot. Het systeem slaat correct aan, wanneer het waterniveau te laag is en het ATO pompje bijna lucht krijgt te slikken. Het water uit het RO/DI systeem stopt ook automatisch met vloeien dankzij de solenoid valve die getriggerd wordt door de hoogste sensor.
Onderhoud is er niet, buiten een periodieke check-up om te kijken of alle leidingen nog correct lopen. Het is vooral belangrijk dat de solenoid valve juist geplaatst wordt, voor het membraan maar na de sedimentfilter. Anders kan deze verstoppen en komen er problemen met het afsluiten van de toevoer, wat kan leiden tot overstromingen.
Besluit
Met de Smart ATO RO heeft AutoAqua het mogelijk gemaakt om het ultieme RO/DI systeem te installeren. Enerzijds is er de afzonderlijk verkrijgbare Smart ATO Duo, die stevig in gebruiksgemak toeneemt dankzij de combinatie van de ATO RO. Water bijvullen is nu voorgoed verleden tijd.
Natuurlijk, en dit is mogelijk de enige beperking van het hele systeem, is er de noodzaak om een RO/DI installatie dichtbij het aquarium te hebben. De kabels moeten tot in de sump getrokken worden, wat voor heel wat mensen moeilijk wordt. Dat zal echter bij élk soortgelijk systeem zo blijven.
De AutoAqua Smart ATO RO is verkrijgbaar voor 140 EUR.