Begin vorig jaar lanceerde EcoTech Marine de vijfde en daarmee nieuwste generatie van zijn populaire ledarmatuur. De Radion XR15 en XR30 brengen nog verbeteringen aan de productlijn aan. Zeewaternieuws test de XR15 Pro boven het zeewaternieuwsaquarium.
Onverwacht werd er in begin 2020 gelekt dat EcoTech Marine aan de vijfde generatie van de populaire Radion zou werken. Daarop bracht het Amerikaanse bedrijf dan maar zelf de informatie naar buiten, waarna heel wat mensen ongetwijfeld ongeduldig aan het wachten sloegen.
Lang duurde dat wachten niet, want enkele weken later lagen de armaturen al in de winkelrekken. EcoTech beloofde heel wat verbeteringen, waaronder draadloze bediening via het nieuwe Mobius platform, een verbeterde ledcluster die kleuren en dekkingsgebied maximaliseert, en flexibele bevestigingsmogelijkheden.
Gebruikers kunnen bovendien kiezen voor een Pro of een Blue versie, waarbij die laatste een specifieke ledconfiguratie heeft met een nadruk op blauwe golflengtes. Beide zijn zogenaamde full spectrum armaturen, met maar liefst tien kanalen controle en een combinatie van passieve en actieve koeling.
Bouwkwaliteit
Maar dat is de theorie. Hoe werkt de EcoTech Marine Radion XR15 Pro G5 nu in de praktijk? Wel, zoals te verwachten viel is de bouwkwaliteit top. EcoTech catert immers naar het premium-segment. Nergens is een slechte afwerking te bemerken, ook bij de verpakking niet. Daar waren in het begin van de release wel problemen mee, maar die zijn ondertussen netjes opgelost. Schrik voor transportschade hoeft men niet meer te hebben.
Het in elkaar zetten van de Single Arm Radion Mounting System (RMS), het bijhorende maar apart te kopen bevestigingssysteem verliep ook vlot mits de nodige inzet van spierballen. Het monteren is eenvoudig, maar het in elkaar schuiven van de arm en de x-bracket waaraan de armatuur hangt vergt toch wat gevloek. Mogelijk kan een beetje smeersel hier wonderen doen.
De installatie van de bijhorende (en apart te kopen) diffuser is dan wel weer een makkie, die bevestigt zich immers zelf met magneetjes aan de onderkant van de armatuur.

Bedieningsmogelijkheden
Bijzonder is dat de vijfde generatie Radion bedienbaar is met Mobius, het nieuwe besturingssysteem waarop tegenwoordig alle EcoTech apparaten werken. Dat systeem verdient eigenlijk zijn eigen review, maar om toch de basis al mee te geven kunnen we stellen dat de interactie met de Radion goed in elkaar zit.
Het overzicht is duidelijk, de tienkanaalsbediening is gewoonweg fijn, en de onweers- en wolkeneffecten zijn mooi. Er is ook een lichtcyclusmodus die langzaam door de diverse kanalen gaat, en een discomodus voor… wel ja, voor een feestje veronderstellen we. Niet echt praktisch, wel leuk om in een leeg of opstartend aquarium eens uit te proberen.
Eén minpuntje dat we toch opgemerkt hebben is het ontbreken van een pauzeknop. Om de verlichting helemaal uit te schakelen moet je ofwel aan je programmatie morrelen of de lamp uit het stopcontact trekken, wat vervelend is wanneer je bijvoorbeeld in de opstartfase zit.
Verlichting
Het belangrijkste aspect van een armatuur is natuurlijk hoe goed die nu het aquarium verlicht. Wel, wij gebruiken er twee op het zeewateraquarium, een 535 liter grote Aquaja Diamond Line. Daarbij geven de lampen voldoende licht voor het hele aquarium.
Betekent dat dat we overal in het kleinste hoekje SPS koralen kunnen houden? Dat betwijfelen we, maar dat is ook onze bedoeling niet. Wie dat wél wil doen, kan volgens ons beter de grotere XR30 armaturen aanschaffen.
De instellingen bieden meer dan voldoende mogelijkheden (en bovendien snelle keuzes voor lichtschema’s naargelang de biotoop) en het licht wordt prachtig weergegeven. Er is geen vervelend disco-effect, zeker niet wanneer de bijhorende diffusers ook aangekocht worden. Met een maximaal verbruik van 105 watt per stuk is er genoeg kracht om alle kleuren maximaal te gebruiken.
Wel jammer dat EcoTech nog niet de mogelijkheid van zusterbedrijf AquaIllumination heeft over genomen om kanalen te ‘overclocken’ waardoor men boven de 100% intensiteit kan gaan door andere kanalen minder sterk te laten doorschijnen.
De passieve koeling zorgt er evenwel voor dat de ventilator praktisch nooit aanslaat (disclaimer: het gebouw is geïsoleerd maar heeft geen airconditioningsysteem), waardoor enig geluid ook minimaal is.
Besluit
Voor wie er nog aan moest twijfelen: het is moeilijk om een miskoop te doen bij een EcoTech Marine product. Dat bewijst het bedrijf opnieuw met de release van deze alreeds vijfde generatie Radion armaturen.
De Radion is met zijn betere bediening, lenzen en kleurkeuzes opnieuw dat tikkeltje beter geworden. Stilaan kan men zich afvragen of er nog wel een volgende iteratie nodig is. Is de top van lichttechnologie nog niet in zicht? Een leek zou al snel zeggen van wel, maar wij kunnen niet wachten om te zien wat voor nieuwigheden EcoTech bij de volgende generatie uit die alreeds hoge hoed zal toveren.
De EcoTech Marine XR15 en XR30 zijn nu beschikbaar voor respectievelijk 485 EUR en 940 EUR.