Het Groot Barrièrerif in Australië is ‘in gevaar’. Dat stelt een nieuw rapport van Unesco. Het grootste koraalrif ter wereld staat op de Unesco lijst van werelderfgoed. De organisatie wil het rif nu als ‘in gevaar’ classificeren, wat op verzet stuit van de Australische regering.
Hommeles op het grootste koraalrif ter wereld. Unesco, de organisatie die het Groot Barrièrerif al sinds 1981 classificeert als zijnde werelderfgoed, wil het rif nu oplijsten als ‘in gevaar zijnde’. Daarmee reageert Unesco op de aanhoudende problemen die het koraalrif kwetsbaar maken.
De afgelopen decennia kreeg het rif immers te maken met diverse en bijzonder hevige verblekingsgolven. Die hebben het merendeel van de koralen aangetast. Ondertussen blijven de stikstofwaarden in het water te hoog, en blijft de temperatuur op het rif stijgen. De schuldige? De Australische regering die niet snel genoeg werk maakt van meer ambitieuze plannen om het rif te vrijwaren van problemen.
De Australische regering in Canberra gaat daar echter niet mee akkoord. “Ik ben het ermee eens dat de wereldwijde klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor de koraalriffen, maar we vinden het verkeerd om het best beheerde rif van de wereld aan te duiden als een werelderfgoedsite die in gevaar is”, stelt Australisch minister van Milieu Sussan Ley.
De overheid zal binnenkort de plannen van Unesco officieel aanvechten. De werelderfgoedcommissie komt volgende maand samen.