Hoewel het bijzonder druk was de voorbije weken, en we nu midden in een hittegolf zitten, blijft de opbouw van het Zeewaternieuwsaquarium voortgaan. Eerder al lieten we jullie de levering en installatie van het aquarium zien, en zelfs hoe zo’n Aquaja Diamond Line aquarium tot stand komt. Vandaag tonen we onze aquascape.
Fervente volgers konden al onder de sluier kijken via ons Instagramkanaal. Daar toonden we in primeur al enkele beelden van onze aquascape, enkele weken terug. Vandaag halen we echter de volledige sluier weg en leggen we u in geuren en kleuren uit hoe onze aquascape tot stand kwam.
Eerst en vooral gaat het hier natuurlijk om een Aquaja Diamond Line 535, een aquarium van 130 x 55 x 55 cm groot. In het display gaat ongeveer 395 liter, met een sump in de kast van nog eens 140 liter. In totaal is het watervolume dus 535 liter groot, wat meer dan behoorlijk is voor heel wat vissoorten. Voor een aquascape is het bovenstaande oppervlak ook erg dankbaar, met een miniem verlies door de in het midden geplaatste overloop.
Bij aanvang van het scapen wisten we meteen dat we een natuurlijke opbouw moesten nastreven. Dat heeft nu eenmaal onze voorkeur. Tegelijkertijd probeerden we onze filosofie van beheerste chaos na te streven, al moeten we toegeven dat dit niet echt gelukt is. We hebben immers door de jaren heen heel wat prachtstenen verzameld die we ‘ooit’ wel eens gingen gebruiken in ons ‘forever-aquarium’. Wel, dat moment is aangebroken.
Die stenen gebruiken – die al jarenlang ergens in een donkere holte van het kantoor liggen – had dus onze prioriteit. Tegelijkertijd mocht de uiteindelijke aquascape er niet onder lijden. Men kan immers door de bomen het bos verliezen, en door het obsessief vasthouden aan enkele elementen een inferieur eindresultaat krijgen.
Uiteindelijk hebben we gekozen om één steen te behouden, en de rest grotendeels nieuw aan te kopen bij onze lokale winkel. Dat was de natuurlijke ‘reef bone’, een prachtexemplaar van een goede veertig centimeter lang. Het is uitzonderlijk om vandaag de dag nog zo’n steen te vinden in de winkel, en wij konden deze overnemen uit een goed draaiend aquarium vele jaren terug. De steen is dan wel prachtig, toch was het niet eenvoudig om de perfecte locatie in onze scape te vinden.
Die bestaat immers uit drie zones. Aan de linkerkant is er het grote eiland, met diverse rotsblokken naar de achterwand gestapeld. Deze rotspartij reikt naar de lucht en zal na verloop van tijd een echt onderwaterbos vormen met tal van lederkoralen. Door de voorzichtige opstapeling en fixatie met Maxspect Coral Putty is het mogelijk om heel wat doorgangen te voorzien voor de aquariumbewoners. Onze uitverkozen reef bone prijkt in de lucht en splitst deze partij doormidden. Deze zal hopelijk ooit begroeid worden met Zoanthus sp. of een ander laaggroeiend koraal. Tips hieromtrent zijn altijd welkom!
Aan de uiterst linkerzijde van het grote eiland voorzien we twee kleine holle pijpen, volledig door de natuur gecreëerd. (Deze zitten al sinds jaar en dag in elk aquarium dat we opstarten.) Deze vormen een welkome opvulling van de zandbodem, maar laten voldoende ruimte om de ruiten proper te maken. De meest aan de voorkant liggende steen heeft een natuurlijke kromming waardoor er een kleine overhangende rotspartij ontstaat. Daar hopen we enkele kokerwormen te laten groeien.
In het midden van het aquarium is een grote open ruimte gemaakt om zo een luchtig gevoel te krijgen in het aquarium. De overhangende reef bone zorgt voor een speels karakter, terwijl de zandbodem de mogelijkheid biedt om enkele stekken of Micromussa kolonies te plaatsen. Tenslotte is er de rechterkant van het aquarium, waar we het ‘kleine eiland’ terugvinden. Dit bestaat uit drie eenvoudige stenen, waarvan er twee op elkaar gestapeld zijn en opnieuw bevestigd werden met Coral Putty.
De bovenste steen is een oude koraalkolonie, die een mooie vorm heeft. Om een oud boorgat te verbergen hebben we deze op zo’n manier op elkaar gezet dat het gat niet zichtbaar is langs de voorkant van het aquarium. Dit geeft als bijkomend effect dat kijkers langs de zijkant ook een mooie overhangende ‘toren’ zien verrijzen. Een achterliggende steen biedt een plek voor een netelend koraal, maar zorgt ook voor de nodige diepgang in de scape zodat we het driedimensionale gehalte van het aquarium niet verliezen.
Uiteindelijk hebben we een scape gemaakt dat ruim plek biedt voor de koralen die we willen houden. Dat zijn vooral eenvoudige soorten, die niet al te veel vereisten hebben. We mikken op een gezonde mix leders en LPS koralen, al schuwen we de occasionele SPS niet. Wel zullen we rekening moeten houden met de te verwachten chemische oorlogsvoering van de lederkoralen.
Hoe dan ook, het Zeewaternieuwsaquarium gaat een nieuwe fase in. Vooraleer we het aquarium vullen moeten er nog de laatste zaken aangepakt worden in de sump. Gelukkig hoeven we nu al niet meer de hele dag dromerig te staren naar een lege bak!