Het rommelt in koraalverhandelland. Eerder deze week werd al bekend dat Hawaïaanse vissers een nieuw plan opstelden om de commerciële siervisvangst opnieuw door te laten gaan. Vandaag blijkt dat een ander belangrijk land voor de koralenexport ook aan het sleutelen is aan de koralenexport. Australië hoopt binnenkort een nieuw quotasysteem in te voeren.
Sinds jaar en dag mogen Australische exporteurs van koralen deze uitvoeren per ton. Iedere firma mag dus een bepaald aantal ton koralen verzamelen en exporteren. Met dat eenvoudige systeem wil Australië nu komaf maken.
De overheid van Queensland, één van de belangrijkste exportregio’s van het land, zal binnenkort als eerste deelstaat het nieuwe systeem invoeren. Dat leunt aan bij dat van andere koraal-exporterende landen zoals Fiji en Indonesië.
Exporteurs zullen vanaf morgen gebonden zijn aan nieuwe, nog nader te bepalen quota. Deze zullen heel wat specifieker zijn dan het huidige systeem, en werken per soort. Dit zou echter niet voor alle soorten gelden. Wel zijn er geruchten dat het gaat over onder andere Duncanopsammia sp., Euphyllia glabrescens, Homopyllia australis, Micromussa lordhowensis en Trachyphyllia geoffroyi. Andere soorten vallen nog steeds onder het tonnage-systeem.
De gevolgen voor onze hobby kunnen opnieuw groot zijn. Mocht de Australische overheid beslissen om quota in te voeren voor deze koralen, en deze streng te maken, dan zullen de prijzen – die al hoog zijn – overmijdelijk stijgen.
Gelukkig zijn er heel wat koraalsoorten vrij eenvoudig te kweken. Een mooie kolonie laten groeien van een kleine stek is niet alleen een uitdaging, maar is ook nog eens goed voor de natuur.