De Haven van Antwerpen en de Universiteit van Antwerpen werken samen om de aanwezigheid van ongewervelde dieren in de haven in kaart te brengen. Biologen zoeken naar de kleine diertjes in het dokwater. Dat doen ze om de gezondheid van het water in te schatten.
De komende weken gaan biologen van de Universiteit van Antwerpen aan de slag in de Antwerpse dokken. Zij doen onderzoek naar de aanwezigheid van slakken, wormen en garnalen. Met het onderzoek willen ze een beter beeld krijgen van de gezondheid van de wateren.
De waterkwaliteit is de voorbije jaren gestegen. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat de vispopulatie stijgt, en er ook steeds meer algen aanwezig zijn. Toch rijzen en vragen over de gezondheid van de populatie ongewervelden. Die stelden het minder goed in het verleden.
“Water is van levensbelang voor de haven”, zegt Agnes Heylen, Technisch Manager Milieu bij Port of Antwerp. “Port of Antwerp vindt het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van de samenleving en ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit in de havendokken beter scoort.” De voorbije jaren werden er reeds investeringen gedaan om de habitat voor de ongewervelde dieren te verbeteren.
“Het is vrij logisch dat een gladde betonwand niet ideaal is voor dieren”, legt Stefan Van Damme, bioloog op UAntwerpen, uit. “Daarom kregen de muren in bijvoorbeeld het Doeldok verschillende reliëfstructuren. Uitgefreesde groeven zouden een thuis kunnen zijn voor ongewervelden. Elders, zoals aan de Lillobrug, werden staketsels onder water uitgerust met stevige touwen. Ook een dergelijke ingreep zou positief kunnen zijn voor de fauna.”
Half april gaan de wetenschappers na of deze ingrepen ook daadwerkelijk een gunstig effect hebben gehad op de populatie ongewervelden. Duikers zullen speciale kooitjes ophangen en schraapstalen nemen. Onderwaterbeelden filmen wegvluchtende diertjes tijdens de operatie. De kooien blijven vijf weken hangen om daarna geanalyseerd te worden.
Een rapport met de resultaten van het onderzoek zal helpen bepalen welke investeringen er in de toekomst worden gedaan om de biodiversiteit op te krikken in de dokken. “Samen met de universiteit willen we dus in kaart brengen hoe we de onderwaterfauna kunnen stimuleren. Water is immers dé belangrijkste troef van een haven en haar omgeving”, zegt havenschepen Annick De Ridder. “Zo wil Port of Antwerp een inspiratie zijn voor andere havens.”