Er ligt nog altijd 800.000 kilo afval afkomstig van containerschip MSC Zoe in de Noordzee. In 2019 verloor het schip een deel van haar lading tijdens een storm. Vandaag kondigen enkele natuurverenigingen aan dat ze het afval zelf zullen opruimen.
Vorige maand bond Stichting De Noordzee de kat aan de bel: er ligt nog altijd 800.000 kilo afval in de Noordzee, en niemand doet er iets aan. Die rommel is afkomstig van het containerschip MSC Zoe dat in 2019 door een zware storm een deel van haar lading verloor. Heel wat overboord geslagen containers werden teruggevonden, maar er zwerft nog heel wat afval in het water.
Met het project ‘Clean Up XL’ werken Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en de Waddenvereniging samen. “Wij vinden het onacceptabel dat er zoveel rommel in zee blijft liggen.” vertelt projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging aan Omrop Fryslân. “Dat druist in tegen werkelijk alles waar wij voor staan.”
In 2019 werd er beroep gedaan op enkele lokale bergingsfirma’s. Die willen de verenigingen opnieuw inschakelen. De actie moet bovendien duurzaam gebeuren. Zo zullen er drie expedities zijn, elk jaar één. De CO2-uitstoot van de bergingsschepen zal gecompenseerd worden in veenweidegebied. Het opgehaalde afval wordt gerecycleerd.
De hele actie kost 1.9 miljoen euro. De Nationale Postcode Loterij sponsort. “We waren meteen geïnteresseerd in het voorstel van de Waddenvereniging.” laat de Postcode Loterij weten. “Dat we hen kunnen steunen maakt ons trots.”
Als alles goed gaat zal de bergingsoperatie in het najaar van 2021 of het voorjaar van 2022 kunnen beginnen.