Twee wijfjesroggen van Sea Life Kelly Tarlton in Auckland, Nieuw-Zeeland, hebben enkele jongen gekregen. Leuk nieuws, dat een opmerkelijke draai krijgt/ Er zijn immers geen mannetjesroggen in het aquarium. Hoe kan dat?
Nibble en Spot, twee wijfjesroggen kregen op oudejaarsavond enkele pups. Toch is er al meer dan twee jaar geen enkele mannetjesrog in de buurt geweest. Volgens Andrew Christie, de curator van het aquarium zijn er twee mogelijkheden.
Ofwel hebben de roggen sperma opgeslagen bij hun laatste ontmoeting met een mannetje. Dat is een fenomeen dat wel vaker bij diverse soorten voortkomt. Zo verzekeren de dieren zich van de mogelijkheid om zich voort te planten, ook al zijn er geen soortgenoten in de buurt. De dieren kunnen zo één à twee jaar overbruggen.
Een andere piste is die van parthenogenese – maagdelijke voortplanting. Daarbij ontwikkelt een eitje zich tot embryo, zonder bevrucht te zijn. Dit proces is al vaker vastgesteld bij gevlekte adelaarsroggen, een soort die familie is van de adelaarsroggen in Sea Life Kelly Tarlton.
Om te achterhalen welke methode nu gebruikt werd is een genetische test nodig. Dat zou pas later kunnen, wanneer de dieren iets groter zijn.
Moeders en kroost leven momenteel in hun eigen aquarium, om ze te beschermen tegen de grotere vissen.