Atollen, ringvormige eilanden met een basis op een koraalrif, blijven groeien. Dat is onverwacht, want de zeespiegel blijft stijgen.
De atollen in de Pacifische Oceaan worden bedreigd door een stijgend zeeniveau. Toch stelt een recente studie dat er heel wat van die koraaleilanden behoorlijk stand houden, en zelfs groeien. Dat komt omdat de onderliggende koraalriffen sediment blijven aanmaken.
“Het grote verhaal van dit is dat de moderne koraalriffen een eiland kunnen bouwen, zelfs wanneer het zeeniveau stijgt”, vertelt co-auteur dr. Murray Ford aan de Nieuw-Zeelandse krant Stuff. Een eerdere studie uit 2018 toonde al aan dat de atollen geen oppervlakte verloren waren tijdens de voorbijgaande decennia.
Met behulp van luchtbeelden bestudeerden Ford en zijn team Jeh Island dat deel uitmaakt van de Marshalleilanden. Daar stijgt het zeeniveau elk jaar met 0.76 cm. De foto’s toonden aan dat het eiland op 72 jaar tijd echter 13 procent groter werd. Twee eilanden groeiden zelfs aan elkaar.
Door het nieuwe sediment te dateren stelden de wetenschappers vast dat het om nieuw materiaal ging. Dat betekent dat het rif constant sediment aanmaakt. “Het is de eerste keer dat we de eilanden vorm zien krijgen, en we kunnen stellen dat het materiaal dat het eiland maakt modern is… dus het moet van het rif rondom het eiland komen”, vertelt Ford aan CNN. “Het is volledig gemaakt van de skeletten van de organismen van het rif.”
Meer onderzoek is nodig om te achterhalen of dit proces ook merkbaar is op andere atollen. Het is niet zeker dat dat het geval is, en of dat in de toekomst zo zal blijven.