Het gaat goed met de bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Er zijn in 2019 meer dan zeven keer zoveel bruinvissen geteld dan in 1991. Aan de kust nemen de aantallen wel af. De dieren spoelen ook vaker aan.
In augustus konden we u al vertellen dat het aantal aangespoelde bruinvissen in de Noordzee steeds hoger ligt. Hoe dat kwam, was echter niet duidelijk. Mogelijk heeft het fenomeen te maken met een sterk groeiende populatie. Die denkpiste lijkt nu te kloppen, stelt nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Marine Research.
De populatie-explosie komt er mede door de verplaatsing van bruinvispopulaties. Zo zijn er heel wat dieren die vroeger in de noordelijke Noordzee zaten, afgezakt naar het zuiden. Mogelijk liggen veranderende leefomstandigheden hier aan de basis.
Vast staat dat er in 2019 heel wat meer bruinvissen in de Nederlandse Noordzee zitten. Die aantallen gingen al van 1991 in stijgende lijn, tot ze in 2005 begonnen te dalen. In 2010 herpakte de populatie zich, en schoot omhoog naar de gezonde status die ze vandaag heeft.
Bruinvissen staan sinds 3 november 2020 niet meer op de Rode Lijst, en zijn dus niet meer bedreigd. Opnieuw goed nieuws dus voor onze eigenste Noordzee. In 2019 liet de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten al weten dat ze haaien in de Noordzee beter wil beschermen. In datzelfde jaar werd duidelijk dat herstelprojecten van oesterbanken bijzonder goed geslaagd waren. En eerder dit jaar kwamen er hoopvolle signalen dat de superrog ooit zou terugkeren.