Rondom de Nederlandse eilanden Bonaire, Curaçao en Sint-Eustatius zijn heel wat nieuwe koralen ontdekt. Sommigen daarvan waren al bekend, maar nog niet beschreven. Echter werd er ook een volkomen nieuwe soort gevonden.
Al meer dan 250 jaar lang wordt het gebied uitgebreid bestudeerd, maar toch vinden wetenschappers geregeld nog nieuwe soorten. Dat is niet alleen een hint naar alle kennis die wij als mensen nog missen, maar ook een teken van de rijkdom van deze wateren.
Een groep Nederlandse en Japanse specialisten op het gebied van Zoanthuskoralen trok naar het gebied om iets te doen aan de vrij generieke classificatie van de Zoanthuskoralen rondom de eilanden. Vele soorten zijn dan wel bekend, maar worden gegroepeerd op het geslachtsniveau, wat de wetenschappelijke duidelijkheid natuurlijk niet ten goede komt.
Vijf jaar lang werd er veldwerk verricht rondom de drie eilanden. Dat resulteerde in een lijst van zestien soorten, waaronder de nieuwe soort Parazoanthus atlanticus. Het nieuwe koraal heeft gele tot oranje poliepen, die slechts 3 mm op 1.4 mm groot zijn. Ze hebben elk ongeveer 24 tot 30 tentakels. Er werden kolonies van drie tot veertien poliepen gevonden.
Er werden ook nieuwe koralen gevonden die nog onbeschreven waren in het gebied, zoals Antipathozoanthus aff. macaronesicus, Epizoanthus sp., Parazoanthidae sp. , Umimayanthus sp. en Zoanthus sp.
Daarnaast werden ook bijna 500 Zoanthus soorten bestudeerd uit wetenschappelijke collecties. Deze werden ter beschikking gesteld door het Naturalis Biodiversity Center in Leiden, Nederland en het Molecular Invertebrate Systematics and Ecology Laboratory in Okinawa, Japan.