Men kan te veel vissen houden, daar is iedereen het over eens. Maar wat met koralen? Meer is altijd beter toch? Wel, niet altijd. Ook koralen kunnen soms teveel worden voor een aquarium.
Koralen zijn net als vissen levende dieren. Ze halen grondstoffen uit het water en het licht, om uiteindelijk elke maand een stukje groter te worden. Dat vraagt heel wat energie. Wie meer koralen in een aquarium heeft, zal dus ook meer grondstoffen verbruiken. Als die niet aangevuld worden, zullen de waterwaarden al snel uit balans slaan.
Maar die sterke groei van koralen kan ook problemen geven met het licht dat ze krijgen. De onderste delen zullen niet voldoende belicht worden door uw dure armaturen, en zullen langzaamaan afsterven. Dat proces verergert natuurlijk naarmate er meer en meer grote kolonies bijkomen in het aquarium. Op den duur zal de onderkant van uw artificiële rif afsterven.
Sommigen menen ook dat deze drukke omstandigheden ziektes als Slow Tissue Necrosis en Rapid Tissue Necrosis aanwakkeren. Wie deze in het aquarium opmerkt, zal snel moeten handelen. Men kan gelukkig een koraal stekken, en opnieuw op het rif onder voldoende licht plaatsen.
Tenslotte is er nog de doorstroming van het aquarium die problemen zal geven bij een overpopulatie van dat aquarium. Gerandomiseerde stroming is een ideaal hulpmiddel om de natuurlijke omgeving van een koraalrif na te bootsen. Koralen reageren er goed op, en zeker SPS-koralen die veelal gedijen in een sterke stroming.
Wanneer de kolonies te groot worden, blokkeren ze echter steeds meer van die stroming. Dat levert plekken op waar er bijna geen beweging meer is. Die delen krijgen minder voedsel, waardoor ze langzaamaan achteruitgaan.
De oplossing? Op tijd en stond waterwissels uitvoeren of het toevoegen van sporenelementen, en af en toe de snoeischaar hanteren. Dat is niet alleen goed voor uw koralen, maar ook voor uw portemonnee.