Er is zeer weinig bekend over virale infecties bij tropische zeevissen. Er zijn waarschijnlijk verschillende nog ongeïdentificeerde virussen die diverse symptomen veroorzaken. Veelal lijken die sterk op die bij bacteriële infecties. Lymphocystis heeft echter zeer typische symptomen en kan duidelijk worden geïdentificeerd. Flying Fish Doctor Gerald Bassleer van Bassleer Biofish legt uit.
“Eerst en vooral is het belangrijk om de eerste symptomen van Lymphocystis niet te verwarren met die van Cryptocaryon of Witte Stip.” weet Gerald Bassleer. “Die lijken immers zeer sterk op elkaar.” Zo zijn er aanvankelijk slechts een paar kleine witte stippen – vooral op de vinnen – zichtbaar. Net als bij Witte Stip dus.
Lymphocystis komt regelmatig voor bij zeevissen wanneer ze ruw behandeld worden, in overbevolkte aquaria worden gehouden of getransporteerd worden onder zeer stressvolle omstandigheden. De virale infectie wordt vaak gevonden in de weken na zware stormen, wat stress betekent voor de vissen in het wild. Overmatige behandeling met kopersulfaat kan ook deze infectie veroorzaken. Geïrriteerde huid en vinweefsel zorgen voor een verhoogde vatbaarheid voor dit virus.
Het virus, dat deel uitmaakt van de Iridoviri, valt voornamelijk huid- en vinweefsel aan, waaronder de mond- en kieuwdeksels. Geïnfecteerde cellen blijven groeien tot ze reusachtige vormen aannemen en zich manifesteren als knobbeltjes. Daarom staat de infectie ook bekend als de knobbeltjesziekte.
Sommige soorten vissen, zoals vlindervissen (Chaetodontidae), keizersvissen (Pomacanthidae) en clownvissen (Pomacentridae) krijgen regelmatig deze ziekte. Bepaalde vissoorten kunnen deze ziekte hebben in het aquarium, terwijl bakgenoten ze niet krijgen. Meestal treft Lymphocystis dezelfde soort.
Behandeling
Soms verdwijnt de infectie vanzelf, maar deze kan zich ook ontwikkelen tot een secundaire bacteriële infectie en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. In het laatste stadium van de infectie hebben de zieke vissen massieve bloemkoolvormige tumoren door de woekergroei van de cellen. Wanneer deze zich ontwikkelen op de mond van de vis, kan de vis niet meer eten waardoor deze de hongerdood tegemoet gaat.
Er is geen specifiek geneesmiddel voor de behandeling van Lymphocystis. Zorg in de eerste plaats voor ideale leefomstandigheden met een goede filtratie en schoon water. Alleen goede zorg met goede waterkwaliteit en voedsel, zoals bijvoorbeeld Dr. Bassleer Biofish Food forte (met immunostimulantia: gistextracten) en geduld kunnen de vis helpen vanzelf te herstellen.

Als u de kans heeft, verplaats de vis dan naar een quarantainebak. De eerste knobbeltjes kunnen voorzichtig worden afgeschraapt met vingernagel of mes: de letsels kunnen worden behandeld met Isobetadine crème, mercurochroom of een ander ontsmettingsmiddel.
In ernstige gevallen kan het raadzaam zijn om geïnfecteerde delen van de vin eenvoudig af te snijden en te desinfecteren. Na een tijd regenereren vinnen meestal. In sommige gevallen komt de ziekte echter na enkele dagen weer terug. Meestal verzwakt de vis en sterft deze later, soms na een secundaire bacteriële of parasitaire infectie.
Dit is een bijdrage van Dr. Gerald Bassleer van Bassleer Biofish.