Met de 3D-printer gemaakte terracotta tegels zijn mogelijk de oplossing voor de zwalpende koraalriffen. Wetenschappers menen dat de tegels koralen sneller zullen doen groeien. Een proefproject is onderweg.
Dat koraalriffen het niet bijster goed doen is al langer bekend. Wetenschappers proberen al decennia, net als wij hobbyisten, de groei van koralen te versnellen. Dat zou moeten lukken met speciale 3D-geprinte tegels. Die zijn gemaakt van terracotta, een poreus materiaal dat vaak voor potten wordt gebruikt.
Wetenschappers van de Universiteit van Hong Kong ontwikkelden hexagonale tegels die door de 3D-printer in bijzonder grillige en unieke vormen gemaakt worden. De kronkels in de tegels doen denken aan hersenen of hersenkoralen, en zorgen er voor dat koralen sneller houvast krijgen op het materiaal. Dat zou de groei bevorderen.
Er werden 128 tegels gemaakt. Door ze aan elkaar te klikken meet het artificiële rif meteen 40m². Dat ‘rif’ wordt deze zomer in zee gelegd. De komende twee jaar zullen wetenschappers het rif regelmatig bezoeken en de vooruitgang in kaart brengen.