Een nieuwe studie in Current Biology toont aan dat bijna twintig soorten diepzeevissen een wel heel bijzondere huid hebben. Die is immers zo zwart dat hij bijna geen licht weerkaatst. De vissen zijn dan ook bijna onzichtbaar in het water, perfect om een prooi te vangen.
Biologen verzamelden achttien vissoorten in de Golf van Mexico en Monterey Bay in Californië. Daarvan hadden er zestien een extreem zwarte huid: minder dan 0,5 procent van het licht werd weerkaatst. Twee andere soorten deden het met 2 procent iets minder goed, maar blijven opvallend weinig licht weerkaatsen.
Vanta Black, het meest zwarte materiaal dat ooit door mensen gemaakt werd weerkaatst 0,045 procent van het licht. Dat doet het door microscopisch kleine koolstofbuisjes met duizenden naast elkaar te plaatsen. Die vangen het licht, waardoor het lijkt alsof het materiaal onnatuurlijk zwart is. Om te vergelijken: de reflectie van licht op zwart papier is zo’n 10 procent.
Pigment
Hoe komt het nu dat diepzeevissen zo zwart kunnen zijn? Wel, dat heeft te maken met melanosomen, celonderdelen die melanine bevatten. Deze ultra-zwarte, ietwat griezelig uitziende vissen hebben héél veel van die melanosomen die ook dicht op elkaar zitten. Bij normale vissen liggen die celonderdelen heel wat verder uit elkaar, waardoor er meer licht wordt gereflecteerd.
De dieren gebruiken hun ultra-zwarte uiterlijk enerzijds als verdediging, door de camouflerende eigenschappen, maar anderzijds ook als aanvalstechniek. Zo is Idiacanthus antrostomus volledig zwart, maar heeft hij wel een illicium, een lichtgevend uitsteeksel dat prooien lokt. Cyclothone acclinidens heeft dan weer gitzwarte ingewanden, waardoor verorberde prooien hem niet kunnen verraden.
De soorten worden zelf tot wel zes keer minder vaak het slachtoffer van andere dieren.