Wetenschappers zijn er in geslaagd om een nieuwe techniek te ontwikkelen die het toelaat om koraalpoliepen uiterst precies te bestuderen. De op maat gemaakte microscoop kan in groot detail zoöxanthellen filmen.
Koralen bestaan uit duizenden zo niet miljoenen poliepen. Die herbergen zoöxanthellen, symbiotische algen die licht omzetten in suiker. Die suiker gebruiken de meeste koralen om nieuw weefsel aan te maken. Daarmee is het belang van de algen gigantisch.
Tot nog toe konden we de poliepen en hoe algen reageren in die poliepen niet erg goed bestuderen. Dat komt omdat het weefsel hevig reageert op licht, wat er bij overvloed is bij traditionele microscopen. Daar komt nu verandering in.
Philippe Laissue van de Universiteit van Essex ontwikkelt de L-SPI, een microscoop die toelaat om de koralen en poliepen te observeren zonder storend licht. “De L-SPI opent een blik op de interactie en relatie tussen het koraal en de symbiotische algen die in het weefsel leven, en het calciumcarbonaat skelet dat ze bouwen”, legt Loretta Roberson, co-auteur van de studie, uit. “Nu kunnen we het lot van de algen volgen tijdens koraalverbleking, net als tijdens de symbiose.”
De nieuwe microscoop toont in verbluffend detail hoe de zoöxanthellen reageren op licht. Bekijk de beelden in onderstaand filmpje.