Een nieuw kunstmatig koraal gemaakt van plastic kan het omringende water filteren. Dat gebeurt onder invloed van licht en magnetische krachten.
Een minirobot gemaakt door de Nederlandse technische universiteit Eindhoven kan in de toekomst vervuilende deeltjes uit het water halen, maar ook allerhande cellen verzamelen voor latere analyse.
De onderzoekers haalden inspiratie in de natuur. Doctorandus Marina Pilz Da Cunha: “Ik was geïnspireerd door de beweging van koraalpoliepen, vooral door hun zelf gegenereerde waterstroming, waarmee ze echt een interactie aangaan met hun omgeving.”
Koraalpoliepen maken immers bewegingen die voedseldeeltjes aanvoeren door de mini-stroming die deze acties opwekken. De tentakel grijpt dan het voedsel waardoor het dier kan groeien. Bij dit kunstmatig koraal gebeurt dit ook, al willen onderzoekers vooral vervuilende materie vastgrijpen.
De minirobot meet 1 x 1 centimeter en heeft een stam die op magnetisme reageert. De artificiële tentakels worden aangestuurd door licht. “Het combineren van deze twee stimuli is nog niet vaak gedaan omdat het delicate maak- en assemblageprocessen vergt.”, weet Pilz Da Cunha. “Maar voor het maken van robots is het heel interessant, omdat het complexe bewegingen en taken mogelijk maakt.”
Hierdoor kan het robotje dingen grijpen en terug loslaten onderwater. In de toekomst kan de robot masaal ingezet worden om bijvoorbeeld oliedeeltjes te verzamelen – en zo dus het water te filteren.