Walvisspotters hebben eind vorige maand een wel zeer bijzonder dier gezien. Een witte beloega werd voor de kust van San Diego, Amerika gespot. Die soort komt daar helemaal niet voor. Sterker, de dichtstbijzijnde soortgenoten leven 4000 km verder.
Op 26 juni zag Domenic Biagini in de Mission Bay in San Diego, Amerika, een beloega. Dat is een spierwitte grondeldolfijn die normaal in het hoge Noorden voorkomt. Het dier was zo’n 15 meter lang.
Dat het dier afzakt naar de kust van San Diego is een verrassing. Het zijn sociale dieren en zwemmen dan ook in scholen. De gespotte beloega was echter alleen, en 4000 km verwijderd van zijn soortgenoten in Alaska.
Het gebeurt voor het eerst dat er een beloega zo zuidelijk wordt waargenomen. Hoe dat komt, is een mysterie. Wetenschappers menen dat het gaat om een nieuwsgierig, ziek of verdwaald dier. Maar zeker zijn ze niet.
In 1940 werd er al eens een beloega gezien voor de kust van Washington. Russische beloega’s werden dan weer gezien in Japanse wateren. En in 1966 konden wijzelf zo’n dier zien toen een beloega vanuit Nederland de Rijn opzwom helemaal naar Bonn. Die dolfijn kreeg de naam Moby Dick.