Het ergste wat er kan gebeuren met een aquarium is dat het lekt. Tientallen, zo niet honderden liters water die door uw huis stromen en onherroepelijke schade aanrichten. Om dat horrorscenario te vermijden, zijn er gelukkig heel wat tips.
Wie een aquarium opstart wil vaak zo snel mogelijk beginnen met het vullen. Het is echter belangrijk om dit overdacht en zorgvuldig te doen. Een kleine fout kan er immers voor zorgen dat het glas barst of los komt, waarna u niet langer met een huis zit, maar met een vijver.
Het eerste wat u moet doen wanneer u een nieuw aquarium heeft, is verzekeren dat het veilig getransporteerd wordt. Als u het gaat ophalen, zorg dan dat u voldoende mensen meeneemt die kunnen helpen met dragen. Voorzie hulpmiddelen zoals zuignappen om glas te dragen. Deze kunnen u helpen om meer grip te krijgen op het lompe gevaarte dat zo’n groot aquarium is.
Een goed, ruim voertuig is ook belangrijk als u het aquarium zelf transporteert. Zorg dat alle zetels op voorhand plat liggen, en zorg dat er geen vuiligheid rondslingert. Kleine steentjes kunnen krassen maken, en vaak gebeurt dit sneller dan u verwacht. Neem ook zeker voldoende dekens of zachte materialen mee, zodat het aquarium beschermd wordt.
Testen en meten
Vooraleer u het aquarium naar binnen draagt is het goed om zeker te zijn dat het wel lekvrij is. Dit is zeker belangrijk om na te gaan bij tweedehands aquaria, maar is ook de moeite waard om bij een nieuwe bak te doen.
Zet het aquarium op een plek waar het geen kwaad kan wanneer het zou beginnen te lekken. Veelal is dit dus buiten. Zorg echter dat het oppervlak egaal is, en dat er geen losse steentjes, zand, grind of grond in de weg liggen. Leg ook iets op de grond, bijvoorbeeld dik karton, om het aquarium te beschermen.
Vul nu het aquarium helemaal, en laat het liefst enkele uren tot – indien mogelijk – een dag staan. Ligt er geen water op de grond na deze periode? Dan is het veilig om het aquarium in gebruik te nemen. Verwijder het water, droog het aquarium langs de buitenkant af, en draag het veilig naar binnen – met voldoende personen.
Vlakker dan vlak
Het belangrijkste bij het installeren van een aquarium is dat het 100% waterpas moet staan. Een afwijking kan er immers voor zorgen dat alle druk op één punt terecht komt, waarbij dat punt kan falen na verloop van tijd. Neem dus een goede, betrouwbare waterpas bij de hand en kijk na of het aquarium wel recht staat op de kast.
Dit moet trouwens op meer dan één plek gemeten worden. Controleer elke rand van het glas. Als het aquarium niet recht staat, gebruik dan stevige (niet-indrukbare) wiggen tussen de kast en de vloer – en niet tussen het aquarium en de kast. Belangrijk is ook dat er tussen het aquarium en de kast een ‘mousse’ of stabilisatieplaat ligt. Aquariawinkels verkopen deze veelal op maat gesneden.
Inrichting & techniek
Nu het aquarium waterpas staat is het tijd om de inrichting aan te pakken. Zorg dat het rotswerk stevig in elkaar zit. Lijm alles op voorhand goed vast zodat er geen beweging meer in zit. Eenmaal alles droog is, kunt u de rotsen in het lege aquarium plaatsen. Plaats altijd rotsen éérst en dan pas het zand. Anders kan het zijn dat dieren het zand onder de rotsen graven, waarna het instort. Nog beter is om onder de rotsen een kunstof rooster (‘eggcrate’) te plaatsen, zodat de rotsen niet meteen op het glas drukken.
Wie een sump heeft, moet in eerste instantie aandacht hebben voor de mogelijke gevaren bij een overstroming in de kast. Is de sump groot genoeg om het teruglopende water op te vangen in geval van een stroomstoring? En wat als de sump niet groot genoeg is? Is het dan mogelijk om het water in de kast te houden? Kan u een kuip rond de sump bouwen, die het water binnenhoudt?
Een goede manier om lekken vroegtijdig te detecteren is om een watersensor op de vloer van de kast te plaatsen. Zo krijgt u bij de eerste druppels een auditief signaal wanneer er een probleem is.
Inspectie en onderhoud
Tenslotte blijft het belangrijk om regelmatig de goede werking van het aquarium te controleren. Inspecteer de pompen en leidingen. Hou de silicone van het aquarium in de gaten. Zitten er op een dag bubbeltjes tussen? Dan is het hoog tijd om het rampenplan in gang te zetten.
Een lek komt er vaak niet van de ene op de andere dag. Het is het resultaat van een opstapeling van problemen. Hou dus uw aquarium nauwlettend in de gaten, en voer al het onderhoud regelmatig uit.