Een nieuw rapport van WWF toont aan dat de oesterbanken bij de Borkumse Stenen aan de betere hand zijn. Dat blijkt uit een onderzoeksexpeditie van september 2019.
Ooit werd 30% van de bodem van het Nederlandse deel van de Noordzee bedekt met schelpdierbanken. Dat zijn banken gevormd door schelpdieren zoals platte oesters en mosselen. Die vormen riffen die vergelijkbaar zijn met tropische koraalriffen. Ze zorgen voor voedsel en schuilplekken en filteren het zeewater. De riffen zijn bovendien een belangrijke bescherming voor de kust.
Overbevissing, ziektes en vernieling van leefgebied zorgden ervoor dat deze riffen bijna helemaal zijn verdwenen. In 2018 werd er voor het eerst een poging gedaan om de platte oesterbanken in de Noordzee terug tot leven te wekken. Bij de Borkumse Stenen, een gebied op 20 kilometer van Schiermonnikoog, liet het WWF in 2018 zo’n 6000 kilogram Noorse platte oesters plaatsen op 3D-geprinte rifstructuren. Die werden op basis van zandsteen gemaakt.
Goede resultaten
In september 2019 werd duidelijk dat de onderneming een succes was. Tijdens een expeditie ontdekten onderzoekers dat de uitgezette oesters zich voortplanten. Emilie Reuchlin-Hugenholtz, mariene bioloog en oceanenexpert bij WWF: “Door het onderzoek dat we uitvoeren met onder andere Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg zien we dat de uitgezette platte oesters bij de Borkumse Stenen niet alleen overleven, maar dat ze ook groeien, zich voortplanten en dat de jonge aanwas op de oesterbank weer terug te vinden is. Dit is belangrijk is voor de oesterbank om zichzelf in stand te kunnen houden.”
“Daarnaast hebben we ook nu weer getest op de ziekte Bonamia, die wereldwijd veel voorkomt bij oesters en een grote bedreiging vormt.”, vertelt Reuchlin-Hugenholtz. “Die ziekte hebben we gelukkig niet vastgesteld.”
Meer dan oesters
Oesters zijn niet de enige dieren die heropleven. Ook zee-anjelieren en dodemansduimkoralen zitten op de 3D-geprinte riffen. Vijfdradige meun, een familielid van de kabeljauw, en heel wat anemonen, sponzen, wormen, slakken, krabben en andere vissen bewonen de nieuwe oesterbank.
De onderzoekers willen de komende jaren de oesterbanken blijven monitoren. Zo willen ze leren hoe actief herstel van schelpdierbanken kan bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in de zee.