Het Coronavirus zorgt voor een sterke terugloop van alle menselijke activiteit. Zo ook op zee. De scheepvaart is minder actief, wat voor heel wat stillere oceanen zorgt. De grote winnaar? Het zeeleven, met voorsprong de walvissen.
Wetenschappers stellen een sterke terugval vast van geluid op de lage frequenties. Dat is geluid dat vooral met de scheepvaart gelinkt is. David Barclay, assistent professor in de oceanografie aan de Dalhousie Universiteit, mat de kracht van die frequenties op twee locaties in Canada – inlands en voor de kust. Beide locaties zijn veel stiller dan voor de Coronacrisis.
“We weten dat dit soort geluid een effect heeft op zeedieren,” vertelt Barclay aan The Guardian. “Sinds 1 januari is er een merkbare terugval in geluid, zo’n vier of vijf decibel tot 1 april.” Tegelijkertijd is er 20% minder verkeer genoteerd in de haven van Vancouver.
Moeilijke gesprekken
Die terugval kan heilzaam werken. “Walvissen kunnen mogelijk meer en complexere conversaties hebben dan voordien.” Dat werd eerder al vastgesteld na de terreuraanslagen van 9/11 toen het internationale verkeer ook aan banden gelegd werd.
Een pauze in de constante ruis is nodig: “We hebben een generatie van bultrugwalvissen die nooit een stille oceaan gekend hebben,” vertelt Michelle Fournet, marine-akoesticus aan de Universiteit van Cornell. Walvissen veranderen hun roep naar aanleiding van die ruis. “Wanneer het luidruchtig is, roepen de walvissen minder. En wanneer er boten voorbijkomen, dan roepen ze ook minder.”
“Vandaag hebben we een kans om te luisteren, en die kans komt niet meer terug tijdens ons leven.” Het onderzoek is het eerste van velen, en zal ook in Europa gereproduceerd worden.