Onderzoekers aan de universiteit van Hawaï geloven dat er binnen twintig jaar al heel wat van de wereldwijde koraalriffen verdwenen zullen zijn. Sterker, eind deze eeuw zal er zelfs geen sprake meer zijn van riffen. De schuldige? Klimaatverandering.
In de komende twintig jaar kunnen 70 tot 90 procent van de koraalriffen dood zijn. Dat alarmerende besluit staat te lezen in een recent verschenen studie van de universiteit van Hawaï.
Het is natuurlijk al langer bekend dat het niet goed gaat met de koraalriffen. Dit onderzoek toont echter aan dat het erger is dan gedacht. Door een combinatie van stijgende oceaantemperaturen en verzuring hebben koralen minder tijd om zich aan te passen aan de nieuwe leefomstandigheden.
Krachtigere orkanen
Koraalverblekingsgolven komen nu al vijf keer vaker voor dan in de jaren tachtig. Overal ter wereld lijden koralen onder de hittestress. Daarboven komt dat meer hitte ook een effect heeft op de kracht van orkanen. Die trekken steeds vaker een vernietigend pad door koraalriffen.
Overbevissing en vervuiling zijn een andere factor met heel wat impact. Het merendeel van de riffen zal in 2045 niet langer geschikt zijn als habitat. In 2100 zou er praktisch niets meer van over zijn, aldus hoofdonderzoeker Renee Setter van de universiteit van Hawaï.
De Verenigde Naties waarschuwden eerder al dat een opwarming van 1,5 graden Celsius een ernstige bedreiging voor koraalriffen zou betekenen. Momenteel zitten we op een stijging van 1,1°C.