Het Coronavirus houdt de wereld in de ban. Mensen en zelfs honden kunnen het virus doorgeven. Maar kunnen onze vissen dat ook? Wij vragen het aan expert Gerald Bassleer.
Tijdens deze ongeziene gezondheidscrisis moeten we contact met vrienden en familie mijden. Recent onderzoek stelt bovendien dat we misschien ook maar beter contact met de beste vriend van de mens vermijden. Tot nog toe is het echter niet sluitend bewezen dat honden het virus kunnen overdragen, laat staan dat vissen dat kunnen.
“Voor zover wij weten kunnen vissen COVID-19 niet overdragen”, stelt vispathobioloog Gerald Bassleer. “De ziekte kan bovendien ook niet mee getransporteerd worden met het water, of het virus zal snel sterven aangezien het een gastheer nodig heeft.” Vissen lijken dus geen gevaar te vormen in Coronatijden.
Toch zijn onze favoriete dieren niet volledig virusvrij. “Vissen kunnen zeker virussen oplopen,” weet Bassleer. “Maar veel is er nog niet over bekend. Vaak voorkomende voorbeelden zijn Lymphocystis, Koi-Herpes en Iridovirus.” Er wordt echter weinig onderzoek naar deze problematiek gedaan.
Infecties en hygiëne
Dat vissen ziektes kunnen oplopen is nog niet zo erg, maar ze kunnen deze ook doorgeven aan de mens. “Vooral bacteriële infecties zijn overdraagbaar”, vertelt Bassleer. “Mensen met wonden of een slechte hygiëne lopen een groter risico.” De bekendste zoönose – een besmettelijke ziekte die van gewervelde dieren kan overgaan op de mens – is Tankgranuloma, een soort vistuberculose.
Hoe kunnen we deze ziektes dan behandelen? “Bij virale infecties – zoals COVID-19 – is het belangrijk om de immuniteit te verbeteren. Er bestaat immers geen medicijn voor virussen. Een goed pro- en prebiotisch voer kan hierbij helpen.” Bassleer Biofish biedt diverse versterkende visvoeren aan, waaronder het nieuwe FUCO dat geschikt is om bacteriële infecties te behandelen.
Een bijkomstige moeilijkheid is dat antibiotica niet meer gegeven mag worden aan vissen, en dat andere medicijnen eerder desinfecteren in plaats van genezen. Het belangrijkste redmiddel lijkt dan ook een goede hygiëne te zijn. Zit dus niet met open wonden in het aquariumwater, en was de handen altijd grondig na contact met het aquariumwater.