Na jaren vloeken op “Montipora etende Nudibranchia” kunnen we eindelijk deze kleine pestdiertjes benoemen. Een team van wetenschappers uit Hong Kong beschreef de zeenaaktslak voor het eerst.
De nachtmerrie van menig SPS-verzamelaar krijgt de binnenkort illustere naam Phestilla subodiosus. Het diertje was al langer bekend, maar werd nu pas officieel beschreven in de wetenschappelijke literatuur.
Vooral bij kwekers van Montipora koralen is het 4 millimeter kleine diertje berucht. Zij moeten lijdzaam aanzien hoe hun kolonies verorberd worden. Ook aquarianen kunnen te maken krijgen met de diertjes. Ze komen immers geregeld mee met de koraalzendingen.
Goede voorbereiding nodig
Daarom blijft het belangrijk om ook koralen (naast vissen) in quarantaine te houden na aankoop. Een goede observatie, én een goede anti-pestdieren dip kan hele aquaria redden.
Interessant is dat P. subodiosus énkel Montipora verorbert. Wetenschappers boden ook Acropora en Porites koralen aan, maar die bleven vrijwel buiten schot.

Mysterie blijft
Hoewel de zeenaaktslak nu officieel beschreven is, blijft het een raadsel hoe de voortplanting van deze diertjes nu precies werkt. Hoelang duurt het bijvoorbeeld vooraleer eitjes uitkomen?
Momenteel is er nog geen 100% effectieve aanpak om deze diertjes uit het aquarium te verwijderen. Tot die gevonden is, blijft het mogelijk om koralen stuk voor stuk te dippen, en de zeenaaktslakken met een pincet één voor één te verwijderen.