Dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam ontwikkelt een uniek visvoer. Dat is gebaseerd op honderd procent plantaardige ingrediënten uit de zee. Veelal bevat visvoer dierlijke bestanddelen of op land gekweekte planten.
Wereldwijd staan herbivore vissen op een dieet dat niet uitsluitend uit planten bestaat. Dat komt omdat het maken van een honderd procent plantaardig voer aardig wat kost. Veelal wordt de prijs dan ook gedrukt door er bestanddelen die op land gekweekt worden aan toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld maïs, graan of soja zijn.
Dat is niet alleen slecht voor het Amazonewoud, dat gerooid wordt voor onder andere de sojateelt, maar waarschijnlijk ook voor de gezondheid van de vissen. Die zouden immers heel wat ziektes zoals kop- en lijnerosie krijgen door een inadequaat dieet.
Diergaarde Blijdorp besluit daarom om zelf een veganistisch voer te ontwikkelen, met énkel plantaardige ingrediënten die uit de zee komen. Wat er exact in zit, is nog niet bekend.
Sander van Lopik, verantwoordelijke voor visvoer bij Diergaarde Blijdorp legt uit: “We zijn nog volop aan het ontwikkelen, en de bestanddelen veranderen nogal eens. Wel bestaat het voer zeker altijd uit micro- en macro-algen.”
“Landgroenten bevatten te veel cellulose, wat onze vissen moeilijk kunnen verteren. Bij voeding gebaseerd op aquacultuurproducten speelt dit probleem niet.”
Van Lopik verwacht dat de vissen veel minder problemen zullen hebben met allerlei ziektes nu ze het nieuwe voer krijgen. De vissen lijken het voer alvast te smaken.
Er zijn nog geen plannen om het voer commercieel aan te bieden.