Iedereen mist wel eens. Sommigen hanteren van de meet af aan een foute watertemperatuur of houden hun zoutgehalte slechts sporadisch in de gaten. Anderen vergeten dan weer domweg de stromingspompen opnieuw aan te schakelen na een waterwissel. Hoewel dit vaak beginnersfouten zijn, maken zelfs de meest ervaren rotten ook wel eens foutjes.
Een aquarium dat in tip top conditie is, is het resultaat van een nooit eindigend samenspel van omstandigheden. Dat daarvoor heel wat arbeid en inzet nodig is, staat buiten kijf. Er zijn ook heel wat basisregels waar best niet vanaf geweken wordt. Echter gebeurt dat wel eens. Zo slaat bijna iedereen wel eens een watertest over. En slechts weinigen kunnen weerstaan aan de lokroep van goedkope apparaten, veelal van mindere kwaliteit.
Daar komen dan nog eens heel wat gevoeligheden, een soort fingerspitzengefühl, en toevallige missers bij. Hieronder lijsten we drie fouten op die zelfs door de meest ervaren aquariaan gemaakt kunnen worden.

Verbonden waterparameters
Wie morrelt aan de waterparameters moet enkele basisregels in acht houden. Natuurlijk is het perfecte zoutgehalte de fundering van het aquarium, waar niet te hard van afgeweken mag worden. Maar er zijn nog heel wat meer elementen die bijdragen aan een gezonde rifbiotoop. Geregeld vergeten hobbyisten echter dat sommige elementen een directe invloed hebben op de anderen in het water.
Zo is het toevoegen van calcium vaak een noodzaak voor aquaria met veel SPS of LPS koralen. Maar die praktijk heeft ook een invloed op het pH niveau. Dat schommelt van nature een beetje, maar grote veranderingen kunnen best vermeden worden. Als die er toch zijn, zijn ze vaak een gevolg van diverse toevoegingen van andere producten, zoals calcium of magnesium.
Geen backup
Niet iedereen heeft het geld om van alle kritieke uitrusting een dubbeltje te kopen. Dat is begrijpelijk. Maar toch is het belangrijk om tenminste een tweede verwarmingselement op voorraad te hebben. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om dat element altijd in het aquarium te gebruiken. Zo kan een onaangekondigd overlijden van het hoofdelement opgevangen worden.
Backup materiaal kan een aquarium redden. Dat is de eenvoudige boodschap, die zelfs door de meest ervaren aquarianen in de wind wordt geslaan.

Overdaad schaadt
Meer is altijd beter toch? Wel, niet in onze hobby. Dat té veel vissen in één aquarium niet kunnen, dat is bekend. Maar er bestaat ook zoiets als té veel koralen. Hoe zit dat?
Eerst en vooral zullen er problemen opduiken bij de doorstroming. De takken van de koralen zullen immers verhinderen dat het water in bepaalde hoeken komt. Zo blijft detritus liggen, en krijgen bepaalde koralen niet voldoende stroming en dus ook minder voedsel. Dit leidt tot slechte waterwaardes én sterfte van koralen.
Anderzijds zullen de koralen eenvoudigweg elkaar bekampen. Elk organisme heeft immers ruimte nodig om te groeien, en die is zelfs in de grootste aquaria gelimiteerd. Koralen groeien over elkaar, en verstikken zo de zwakkere kolonie. Andere soorten netelen dan weer hun buren, of scheiden een chemisch goedje af dat hun naaste buren de das omdoet.
Fouten maken is menselijk, het is echter de kunst om er zo min mogelijk te maken. Zo kunnen we allemaal blijven genieten, en voorkomen we dat onze vergissingen op een dag het einde betekenen van onze hobby.