Onderzoekers vinden minstens zeven nieuwe soorten in de wateren rond het Nederlandse eiland Bonaire. Dat toont aan dat de wateren rijk zijn, maar niet dat de situatie probleemloos is.

In vergelijking met andere koraalriffen in de streek zijn die van Bonaire nog vrij gezond. De diverse soorten die er leven staan echter onder grote druk, zo bleek nog uit een studie die in oktober publiek gemaakt werd. Het koraalrif zelf kan beschreven worden als min of meer intact. Waar vroeger een weelde was van gigantische kolonies, zien duikers nu steeds vaker kleinere koralen die aangetast zijn.
Die aftakeling is een gevolg van diverse ziekten die mede verspreid worden door de opwarming van de oceaan, en door vervuiling. Niettemin hebben experts op 35 plekken het leefmilieu van het rif in kaart gebracht.
Baanbrekend onderzoek
De fauna rond Bonaire werd nooit eerder zo grondig onderzocht. Vijftien wetenschappers uit België, Italië, Japan, Nederland, Puerto Rico en Rusland doken drie weken lang in de Caraïbische wateren rond het tropische eiland. Dat gebeurde met steun van het Wereld Natuurfonds.
“We zijn onder de indruk van de diversiteit aan leven rond Bonaire”, vertelt Bert Hoeksema, hoogleraar tropische mariene biodiversiteit in Groningen aan de Nederlandse krant Trouw. De wetenschappers telden meer dan 165 vissoorten en 45 soorten steenkoraal. Daarvan zijn er zeven nieuw.
Over welke soorten het precies gaat, is momenteel onduidelijk. De resultaten van het onderzoek worden in de komende maanden gepubliceerd.