Twee weken geleden berichtten we over een wel heel opvallend aquarium. Het ging om een foto van een Koreaanse bak met heel wat indrukwekkende vissen. Klinkt positief, ware het niet dat het aquarium véél te klein is voor de dieren die er in zitten. Zeewaternieuws zocht én vond de man achter dit aquarium, en vroeg hem wáarom?
In het artikel in kwestie halen we het aquarium van P. Shin aan als een voorbeeld van hoe het niét moet. Ondertussen zijn we heel wat meer te weten gekomen over het aquarium. Zo meet het 130 x 70 x 50 centimeter en bevat het 455 liter. Een sump verbergt de techniek. Een vrij standaard aquarium dus, waarvan we kunnen stellen dat het voor de meeste hobbyisten al een relatief groot aquarium is.
Shin heeft echter een schokkend aantal vissen in dat aquarium. Maar liefst 25 dieren, vergezeld door twaalf garnalen, 21 slakken, twee doopvontschelpen en één anemoon zitten op elkaar gepropt. De vissen zijn bovendien echte kleppers, met een Pomacanthus imperator, Holacanthus ciliarus en verschillende doktersvissen.
Waarom heeft u zoveel vissen in dit aquarium?
“Ik doe deze hobby al negentien jaar. En ik hou van de harmonie tussen koralen en vissen, maar ik kán geen groter aquarium plaatsen in mijn appartement. Alle vissen behalve P. imperator en H. ciliarus zitten er nu achttien maanden in.”
Sommige mensen hebben veel kritiek op het feit dat er zoveel vissen in uw aquarium zitten.
“Ik begrijp hen, en ik heb sympathie voor hun gevoelens. Maar ik hou hiervan. Ik hou gewoon van de grote vissen, en als ik ze in het aquarium steek, ziet het er zo uit. Trouwens, het hebben van veel vissen is goed voor de koraalgroei.”
Hoe doen de koralen het?
“Ik heb zó veel verschillende soorten, het is onmogelijk om te zeggen. De meesten zijn uit stekjes gegroeid tot wat ze nu zijn. Ik doseer enkel magnesium, KH en calcium.”
Hoe zorgt u voor de waterkwaliteit?
“Eigenlijk doe ik alleen de testen voor magnesium, KH en calcium. De andere elementen test ik helemaal niet. Momenteel zit magnesium tussen 1450 en 1500 ppm. KH schommelt tussen 7 en 9 dkh, en calcium tussen 450 en 550 ppm.”
En welke filtratiesystemen gebruikt u dan?
“Ik gebruik enkel een Royal Exclusive Vertex Alpha-200 afschuimer. Die heb ik al tien jaar. De calciumreactor draait constant RowaPhos. Filtersokken gebruik ik niet, hoewel ik ze wel heb.”
U heeft heel wat grote vissen, wat geeft u hen te eten?
“Ik geef ze drie keer per dag eten, met een voederautomaat en met de hand. Ze krijgen drie verschillende soorten vlokkenvoer, waaronder Ocean Nutrition Formula One, Brine Shrimp Plus en Cichlid Omni Flakes.”
Hoe bent u met deze hobby begonnen?
“Eind 2000 kwam ik langs een zeewaterwinkel en zag ik een klein Nemo aquarium. Ik was erg onder de indruk van de sterpoliepen en Nemo die bewogen in de stroming. Toen ik thuis kwam heb ik de spaarpot opengebroken en kocht ik het kleine aquarium, Nemo en de sterpoliepen. Toen was ik twintig jaar oud. Ondertussen ben ik veertig.”
Shin eindigt het gesprek met een uitdrukking van zijn liefde voor de oceaan. Hij pronkt bovendien met een certificaat van CMAS Scuba Diving Master, wat toch een zekere training en interesse in de onderwaterwereld vergt. Echter is het geen bewijs van kunde in de aquariumwereld, en soms zijn de vissen die men tegenkomt in de tropische wateren van Azië gewoonweg beter af in die grote oceaan.