Een gigantisch drijvend tapijt van puimsteen is onderweg naar het Groot Barrièrerif in Australië. Dat fenomeen is het gevolg van een recente uitbarsting van een onderwatervulkaan. Het is mogelijk de redding van het bedreigde rif.
Een vreemd zicht op de Stille Oceaan: een drijvend tapijt van puimsteen, even groot als twintigduizend voetbalvelden, reikt zo ver als het oog kan zien. Het resultaat van een onderwateruitbarsting nabij het eiland Tonga.
Hoewel het nieuws klinkt als een nieuwe bedreiging voor het al in problemen verkerende koraalrif, kan het mogelijk net een impuls geven aan de biotoop.
Een groot vlot
Onderzoekers zoals geoloog Scott Bryan menen immers dat puimsteentapijten – die ongeveer om de vijf jaar voorkomen op de Stille Oceaan – net de biodiversiteit helpen. Meer dan tachtig verschillende zeeorganismen klampen zich immers vast aan de rotsblokken.
De oppervlaktestroming is bovendien sterker dan die in de diepte, waardoor de krabben, mossels, algen en koralen zich sneller kunnen verplaatsen. “Dat biedt het Groot Barrièrerif een welkome aanvulling van het verlies”, weet Bryan.
Mogelijk probleem
Tegelijkertijd zijn wetenschappers ongerust over mogelijke invasieve soorten die mee reizen op het tapijt. Daarom worden er nu al stalen genomen voor verder onderzoek.
Men verwacht dat de stenen de Australische kust begin volgend jaar bereiken.