Dat er veel randapparatuur beschikbaar is in deze hobby is een realiteit die niet meer te veranderen is. Of elke gadget dan ook broodnodig is, dat valt te betwisten. Een goed voorbeeld daarvan is de zaklamp. Is het nodig om er één in uw aquariumkast te hebben liggen? Neen, maar het is wel verdomd handig. Zeewaternieuws test de Polyp Lab Scope.
Wie al eens last gehad heeft van pestdieren kan beamen dat het net die vervelende beestjes zijn die ‘s nachts actief worden. Ze zijn moeilijk te spotten, en blijven vrijwel onzichtbaar in het donker. Een zaklamp kan hier soelaas bieden. Maar wie heeft er nu een speciale zaklamp voor het aquarium?
De grote vraag die we hebben bij het testen van deze Polyp Lab Scope is dan ook of er überhaupt iemand zit (of zat, aangezien het product al geruime tijd beschikbaar is) te wachten op een zaklamp specifiek ontworpen voor het aquarium. Een tweede vraag, die gerelateerd is aan die eerste, is of de zaklamp zelfs wel ís ontworpen voor onze hobby.
Dat zit zo. Eind januari 2019 lanceert Polyp Lab de Scope. Begin februari schrijven wij een artikel waar we stellen dat de Scope een eenvoudige rebranding – het zetten van een andere merknaam op een product – is van een Chinese zaklamp. Toch willen we deze zaklamp een eerlijke kans geven – vandaar deze review.
Na testen zijn er echter nog meer redenen om aan te nemen dat onze eerste inschatting juist was. Zo heeft de Scope drie werkingsmodi: hard, zacht en een knipperstand. Dat aquarianen nood hebben aan zowel een felle als gedempte lichtstraal klinkt aannemelijk. Maar waarom dan de knipperstand? Wij kunnen alvast geen reden bedenken waarom we met een stroboscoop in ons aquarium willen kijken.
Het is dus duidelijk dat Polyp Lab eenvoudigweg de zaklamp niet zelf heeft ontworpen. Is dat erg? Ja en neen. Ja, want het lijkt ons niet erg netjes om te doen alsof je zelf iets maakt zonder dat je dat ook daadwerkelijk doet. Neen, want de zaklamp wérkt, en doet waarvoor hij in de markt wordt gezet. Hoe doet ‘ie dat? Wel…
Bundel van licht
De Scope heeft allereerst een 420nm blauw licht. Of dit écht 420nm is, kunnen we niet nagaan, maar het is alvast een blauw licht. Zoveel is zeker. Wat ook bekend is, is dat het drie standen heeft. Daarnaast is de zaklamp volledig uit metaal gemaakt, wat een behoorlijke bouwkwaliteit oplevert. De bedieningsknop zit achteraan, en bestaat uit een wit zacht rubbertje dat een aangename klik geeft bij elke indruk.
De Scope heeft ook een klem waarmee hij aan de broeksriem of -zak kan gemaakt worden. Ongetwijfeld nuttig voor zij die de zaklamp mee willen nemen naar de aquariumwinkel. Tenslotte zit er een eenvoudig schuifsysteem aan de lens, waardoor de stralingsbundel groter of kleiner gemaakt kan worden. Staat hij groot, dan krijg je een afgezwakt licht dat een groot deel van het aquarium kan belichten (afhankelijk van de afmetingen natuurlijk). Staat hij klein, dan heb je een geconcentreerde lichtstraal waarbij je de leddiode ziet zitten.
Gebruik
Dan rest de vraag echter nog altijd of zo’n zaklamp nuttig is. Om die vraag te beantwoorden moet u kijken naar de omstandigheden bij uw aquarium. Heeft u een aquariumkast zonder verlichting? Dan is een zaklamp sowieso handig, al is het maar om die pot voer terug te vinden in wat een rommelige bedoening is.
Denkt u dat u met pestdieren zit, maar weet u niet dewelke omdat u ze nooit kan zien? Dan is ook hier een zaklamp een goede investering. Wilt u gewoonweg uw bak in het donker kunnen bekijken, misschien omdat u ‘s nachts voedert? Opnieuw, een zaklamp zal u veel plezier opleveren. Tenslotte is er ook nog het voordeel dat het blauwe licht het mooiste van de koralen bovenhaalt. Elk koraal licht op onder blauw licht, wat leuk is om te zien.
Duncanopsammia axifuga belicht door de Scope De Scope is ook goed om vuile ruiten te benadrukken Let op de weerkaatsing van de witte band van de anemoonvis
Besluit
Is de Scope een goede keuze als zaklamp voor gebruik in onze hobby? Dan moeten we toch wel ja zeggen. De bouwkwaliteit is goed, de lichtbundel is aanpasbaar, het is een mooi blauw licht, de zaklamp is compact en gebruikt slechts 1 AA batterij.
Is het nodig om een zaklamp te hebben? Neen, zeker niet. Maar het is wél handig. Dat staat buiten kijf. De Polyp Lab Scope doet alles wat het belooft te doen, en is een geschikte keuze. Is het echter ons advies om specifiek déze lamp te kopen? Dat dan weer niet. Daarvoor ligt de prijs van 22 EUR toch wel wat hoog voor een merknaam.