Niet alleen het lot van olifanten, leeuwen en giraffen wordt besproken op de internationale CITES-top in Genève. Ook koralen en de bescherming daarvan krijgen aandacht. De conferentie loopt van 16 tot 28 augustus.
Het CITES rapport onderzoekt wat de stand van zaken is van koralen in de ordes Antipatharia (zwarte koralen) en de Coralliidae (rode, roze en witte koralen). Die bevatten respectievelijk 265 en 43 soorten.
Rekening houdende met het feit dat de dieren “geëxploiteerd worden sinds de oudheid” doen de auteurs enkele aanbevelingen om de handel in en visserij van koralen beter te beheren en beschermen.
Meer data
Zo zien ze heil in meer onderzoek naar koralen, omdat we gewoonweg niet weten welke koralen belangrijk zijn voor de handel, noch wat de vangstgeschiedenis is van soorten die verzameld worden. Ook weten we niet genoeg over de koralen zelf, en dan vooral van soorten die in Azië voortkomen.
Een ander knelpunt is dat er meer data moeten verzameld worden over de verschillende nationale visserijen. Met welke methode verzamelen vissers koralen? Vele landen houden geen data bij over welke koraalsoorten, en hoeveel van die soorten, er verzameld worden.
Samenwerking
Verder is er nood aan een beter beheerplan voor koralen. Verschillende landen die koralen oogsten, zoals de Verenigde Staten van Amerika, Japan, Taiwan en China, moeten beter samenwerken om hun koraalriffen te beheren. Data en expertise moeten worden uitgewisseld.
Die data moeten bovendien transparanter, duidelijker en omvangrijker. De handel in koralen is nog al te vaak een schimmig iets, zonder echt betrouwbare statistieken.
Niet zonder fout
Tenslotte steekt CITES de hand in eigen borst. Het rapport stelt dat er een kritische reflectie moet komen over de mogelijke effectiviteit van conservatie-ingrepen wanneer ze deel uitmaken van multilaterale overeenkomsten (zoals CITES) en nationale controle processen.
De auteurs verwijzen naar koraalsoorten die alreeds beschermd worden door het verdrag, en de al dan niet correcte informatie daarover in de CITES database. Die data kan bovendien de aanzet geven aan de industrie en commerciële belangen om zich te storten op zeldzame exemplaren, zo opgenomen in de database.