Maar liefst drie Paracentropyge boylei zwemmen momenteel rond in het Steinhart Aquarium in San Francisco, Amerika. De uiterst zeldzame – en kostbare – dieren werden eerder dit jaar in het wild gevangen.
Het diepzeeduikteam van de California Academy of Sciences reisde eerder dit jaar naar Frans Polynesië. Daar vingen ze drie uiterst zeldzame Paracentropyge boylei. De dieren zijn per stuk zo’n 26.000 EUR waard.
Die exuberante prijs heeft te maken met de moeilijkheden om de dieren levend te vangen. Ze zwemmen immers vrij diep – deze exemplaren werden gevangen op een diepte tussen 110 en 150 meter.
Iedereen gelijk
Daardoor moeten de vissen, net als de duikers die ze vangen, decompresseren. Om dat te doen werden ze in speciaal ontworpen decompressiekamers gezet. Daar bleven ze gedurende maar liefst 36 uren in, om zo de druk langzaamaan tot normale niveaus te brengen.
De dieren bleven uiteindelijk dertig dagen in Tahiti om te wennen aan de oppervlakte-omstandigheden. Nog eens dertig dagen langer bleven ze in quarantaine, onder surveillance van Steinhart werknemers Steven Yong en Nick Yim.
Ondertussen zijn de vissen de iets hogere temperatuur van 23,8 °C in het aquairum gewoon. In hun natuurlijke habitat leefden ze in water dat een graad koeler was. Het aquarium laat weten dat de vissen al goed eten, met bevroren mysis, copepoden, en artemia als hun lievelingsvoedsel.
De drie P. boylei zijn momenteel te zien in de Twilight Zone Deep Reef tentoonstelling van het Steinhart Aquarium.