Marinebiologen zijn erin geslaagd om het gezang van een uiterst zeldzame grote oceaannoordkaper vast te leggen. Van die soort zijn er nog maar zo’n dertig exemplaren.
Onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) slagen er in om de zeldzame walvis vast te leggen op geluidsband. Daarvoor gebruikten ze onderwatermicrofoons. In acht jaar tijd konden de biologen vier verschillende liederen op vijf verschillende locaties vastleggen.
Dat gebeurde in de Beringzee, aan de zuidwestelijke kust van Alaska. Het is de eerste keer dat dit lukt. De grote oceaannoordkaper is immers uiterst zeldzaam. Walvisjagers decimeerden ze omwille van hun vlees. Toch zijn er nog twee populaties te onderscheiden: die rond Alaska en die rond Rusland. Die laatste is iets talrijker, met enkele honderden exemplaren.
NOAA ontdekte het geluid voor het eerst in 2010 toen ze een onbekende walvis hoorde zingen. Ze vermoedden dat het een grote oceaannoordkaper was, maar hadden geen visuele bevestiging. In 2017 kwam die er dan wel.