Zeepaardjes lopen ernstig gevaar. Niet door een hongerige vis, maar wel door de traditionele Chinese geneeskunde. Die ziet zeepaardjes immers als belangrijk hulpmiddel om impotentie te genezen.
Zeepaardjes worden met duizenden tegelijk gevangen en gedroogd. Daarna worden ze met een mengeling van kruiden gekookt en tot thee herleid. Die drank moet astma, maar ook impotentie en premature ejaculatie genezen.
Of die behandeling ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet, is niet bewezen. Er is nooit onderzoek naar gevoerd.
Wereldwijde crisis
Elk jaar worden er zo’n 37 miljoen zeepaardjes gevangen. Die vangst wordt bovendien vaak gesmokkeld naar de afzetmarkten, omwille van de wetgeving die de handel verbiedt. Wilde populaties van zeker elf soorten zeepaardjes zijn over de laatste vijftien jaar tussen de dertig en vijftig procent gezakt in grootte.
Maar waar vraag naar is, zal ook aanbod aanwezig zijn. In de Hongkongse stad Sheung Wan worden de diertjes voor 40 Hongkongse dollar verkocht – zo’n 4,5 EUR. Die prijzen stijgen naargelang de grootte van de diertjes, maar ook de kleur en textuur van de huid zijn belangrijk.
Om die vraag te bevredigen werpen heel wat landen zich op als gewillige exporteur. Hoewel de vangst wereldwijd verboden is dankzij de CITES wetgeving die bedoeld is om diersoorten te beschermen, blijft er een grote zwarte markt in diverse landen. Thailand is met kop de grootste, zo blijkt uit cijfers van 2016 – 2017. Daarna volgen de Filipijnen, China, Australië en Indonesië.
Vangst blijft probleem
Zelfs wanneer de Chinese geneeskunde stopt met het gebruik van zeepaardjes, zal de vangst ervan niet stoppen. De dieren belanden immers vaak toevallig in de visnetten. Sleepnetten zijn de grootste boosdoeners.
De enige manier om zeepaardjes te redden is door de visserijvloot af te bouwen en grote zones in de oceanen tot verboden terrein voor schrobnetvissers te maken. Of dit realistisch is, en op de agenda van de wetgevers staat, valt te betwijfelen.
Chinese geneeskunde is een traditioneel systeem dat gebruik maakt van gedroogde planten en lichaamsdelen van dieren om aandoeningen te genezen. Het is een belangrijke oorzaak van de nog steeds bestaande jacht op bedreigde diersoorten als tijgers en neushoorns.