Wetenschappers zijn erin geslaagd om koraalriffen accuraat in kaart te brengen. Dat gebeurt met een vliegtuigje, uitgerust met lidar. Die technologie maakt gebruik van lasers om de weerkaatsing van het licht te meten.

Koraalriffen bedekken één procent van de oceaan, maar huisvesten wel 25 procent van de zeevissen. Toch weten we niet hoeveel koraalriffen we nu echt hebben, en welke koraalsoorten er leven. Dat moet veranderen.
Een team van wetenschappers van de Arizona State University werkt daarom aan een nieuwe manier om koraalriffen in kaart te brengen. Die is zo efficiënt dat ze 101.000 hectare per dag in kaart kan brengen. Dat is heel wat sneller dan mogelijk is met typische methoden die gebruik maken van sonar.
Niet enkel oppervlakte
De nieuwe technologie combineert hoge definitiebeelden met de data die de laserstralen verzamelen. Wetenschappers meten op voorhand de reflectie van bepaalde koraalsoorten, om zo een database aan te leggen.
De koppeling van al die data mondt uiteindelijk uit tot kaarten die tot op vier centimeter precies aangeven waar de riffen zijn. Sterker zelfs, de onderzoekers weten precies welke koraalsoorten waar leven, én weten of ze in goede gezondheid verkeren.
Zieke en verbleekte koralen reflecteren immers minder licht, waardoor de lidar deze verschillen kan meten. Die kennis zit uiteindelijk mee in de kaarten.
Werk aan de winkel
Momenteel is er een lidar-profiel gemaakt van zes procent van alle 830 koraalsoorten ter wereld. Dat betekent dat er nog heel wat werk voor de boeg ligt.
Maar de toekomst ziet er veelbelovend uit. Deze technologie werd al jaren eerder toegepast op het regenwoud. Hier zijn er ondertussen al heel wat indrukwekkende kaarten ter beschikking.