Onderzoekers van Oceana en Stichting De Noordzee hebben zandkokerwormriffen ontdekt op de Bruine Bank, zo staat te lezen in een pas gepubliceerd rapport. De zandbank ligt tussen de Nederlandse en Belgische kust.
De ontdekking dateert van 2016 en 2017. Toen werden er twee Oceana-expedities georganiseerd naar de Bruine Bank. De onderzoekers vonden er Sabellaria spinulosa – zandkokerwormriffen – die al decennia lang niet meer gezien werden in de Nederlandse Noordzee.
Die vondst onderstreept het belang om de Bruine Bank te beschermen. De onderzoeksdirecteur van Oceana Europe Ricardo Aguilar doet alvast een oproep: “De ontdekking van de zandkokerwormriffen is een grote verrassing. Gedacht werd dat deze kwetsbare habitats verdwenen waren uit de Nederlandse Noordzee, onder meer door intensief menselijk gebruik. Veel soorten zijn afhankelijk van deze riffen. Door te riffen te beschermen helpen we tegelijk al deze soorten.”
Veilige plek
De Bruine Bank wordt momenteel nog niet helemaal beschermd in Nederland. Het Britse deel is deel van een beschermd gebied voor bruinvissen.
Zandkokerwormriffen bestaan uit miljoenen miniscule kokertjes van zand. Die worden gemaakt door kleine wormen die zo langzaamaan een rif vormen. De constructies trekken andere dieren aan omwille van de schuilplaats die ze bieden. Op die organismen komen er dan weer roofdieren op af.
Nieuwe ontdekkingen?
Onderzoekers zijn vandaag bovendien gestart met een nieuwe expeditie. Diverse onderzoekers varen met onderzoeksschip Pelagia opnieuw naar de Bruine Bank.
Die expeditie, die start in Texel, zal zes dagen duren. De Pelagia keert onder meer terug naar de ontdekte sabellariariffen.