Proefprojecten tonen aan dat het herstel van de schelpdierbanken in de Noordzee mogelijk is. Een rapport van ARK Natuurontwikkeling, het WWF en het Platte Oester Consortium beschrijft hoe uitgezette oesters gedijen in de Noordzee.
Schelpdierbanken vormen een belangrijke habitat voor diverse dieren. Er zijn dan ook veel meer soorten terug te vinden dan op een zandbodem. De banken werden in de 19de eeuw gedecimeerd door overbevissing. Het project moet dit terugdraaien.
De eerste resultaten van een Nederlands proefproject zijn alvast veelbelovend. In Zeeland en Texel slagen onderzoekers erin om platte oesterlarfjes te kweken. Deze maand werd er bovendien een eerste partij oesters klaargemaakt om uit te zetten in de Voordelta. Tenslotte werden er vijvers aangelegd in Zeeland om oesters voort te planten.
Het project wordt gesteund door de Europese Unie. Die is immers sterk geïnteresseerd in initiatieven die de Europese vissers ondersteunen. De terugkeer van oesters en andere schelpdieren naar de Noordzee zou een economische opsteker zijn.