Zo goed als elk aquarium heeft wel een mechanische filter. Zoetwaterfanaten vinden dit normaal, maar ook in de zeewaterhobby zijn ze populair. Hoe anders kunnen we ons water proper houden?
Dat kan op verschillende manieren. Mechanische filtratie, of filtratie die gebeurt door apparaten of menselijke hulpmiddelen, is daar alvast zeker één oplossing voor.
Vaak werken zeewateraquaria met minstens een filtersok, zo mogelijk de meest eenvoudige vorm van een mechanische filter. Die staat strategisch opgesteld in de sump zodat al het water er door stroomt. Zo wordt het vuil meteen verwijderd. Handig toch?
Die filtersokken (en bij uitbreiding elke mechanische filter) zijn evenwel een gevaar: ze verzamelen alle afvalstoffen op één plek, wat heel wat problemen oplevert wanneer men ze niet tijdig vervangt. Detritus begint te rotten waardoor de waterwaarden verstoord geraken. Maar ook bacteriën die instaan voor de nitrificatie zullen de filtersok aanzien als een ideale broedplek. Eens men de mechanische filter proper maakt, verwijdert men ook meteen de bacteriën die de biofilter uitmaken van het aquarium.
Is er geen betere manier?
Mechanische filtratie is dan wel efficiënt om snel detritus te verwijderen, de vraag is echter of dit nodig is. Detritus komt van nature voor in de zee. Daar dient ze als basisvoedsel voor allerlei dieren en organismen. Ook in het aquarium zal detritus na verloop van tijd verdwijnen in de magen van talloze wormen en slakken.
Beter is om mechanische filtratie sporadisch in te zetten. Denk bijvoorbeeld net na of voor een waterwissel, wanneer er een detrituswolk door het aquarium trekt. Eens alles weer rustig is, kunt u best de filter uitzetten en legen.
Weet bovendien dat uw aquarium sowieso heel wat biologische filtratie huisvest. De kilo’s levende steen die u voor een mooie duit heeft gekocht zijn geen maat voor niets. Ze zijn een actief filterend organisme, dat heel wat goede bacteriën bevat. Ook sponzen, kokerwormen en diverse andere organismen maken deel uit van de natuurlijke filter van uw aquarium.
Filtratie is meer dan detritus verwijderen. Er zijn bovendien heel wat chemische producten verkrijgbaar die slechte stoffen vastbinden, en dus onschadelijk maken. Maar iedereen doet er goed na om eerst eens na te denken of het aquariumwater wel zo proper moet zijn. Sommige koralen houden immers wel van wat vuiler water, en gedijen er zelfs in.