Velen onder ons hebben een sump, maar zeker evenveel beginnende aquaristen hebben dit niet. Zij het wegens een gebrek aan budget, plek of misschien gewoonweg het niet zien als iets nuttigs. Aan die laatste reden zullen we in dit artikel iets proberen te doen.
Eerst en vooral, voor de beginners: wat is een sump? Wel een sump is een Engelse term die duidt op een tweede aquarium in de kast dat verbonden is met het hoofdaquarium. Veelal is dit tweede aquarium niet zichtbaar, en bevat het alle filtratietechniek. Soms noemen mensen een sump ook wel een bioloog of onderbak.
Maar waarom wilt men nu zo’n tweede bak onder het zichtbare gedeelte? Dat heeft met een aantal redenen te maken.
1. Het verbergen van lelijke apparatuur
Reden nummer één voor veel aquaristen om een sump te installeren is de mogelijkheid om aquariumapparatuur te verbergen in de sump.
Zo heeft een sump meestal plek voor een afschuimer, een opvoerpomp en een verwarmingselement. Allemaal zaken die in het zicht hangen bij een sumploos aquarium.
2. Geluid verminderen
Heel veel apparatuur maakt best wat lawaai. Zeker wanneer men opteert voor de goedkopere merken.
Een sump is dan wel niet de mirakeloplossing om lawaai op te lossen, toch zal het geluid gedempt worden. Dit door het feit dat er een kast tussen apparatuur en bewoner zit.
Bovendien kan men de kast makkelijk isoleren, zo kan het geluid nog sterker beperkt worden.
3. Plek voor extra filtratie
Een sump biedt natuurlijk plek voor een afschuimer, maar kan evengoed een oplossing bieden voor extra filtratie.
Zo zijn er velen die een reactor of wierenfilter installeren in de sump. Daarboven komt natuurlijk dat een sump bijna automatisch voor een overloop in het hoofdaquarium zorgt, wat natuurlijk een goede oppervlakte-afschuimer vormt.
4. Meer stabiliteit
Een sump betekent ook extra watervolume. En extra watervolume betekent gewoonweg een hogere stabiliteit van de waterwaardes.
Een sump is dan meestal wel kleiner dan de hoofdbak, toch kan deze onderbak heel wat liters aan watervolume leveren.
5. De mogelijkheid om vissen apart te zetten
Niet iedereen heeft een quarantainebak (wat eigenlijk wel nodig is), en hoewel een sump natuurlijk niet kan dienen als quarantaine voor nieuwe of besmettelijke dieren, is het wel een veilige plek om bijvoorbeeld agressieve vissen even apart te zetten.
De sump is natuurlijk ook een leuke plek om koralen te stekken, mits de voorziening van voldoende ruimte, verlichting en stroming.
6. Flexibiliteit
Een goed uitgevoerde sump is niet slechts een technische ruimte. De tweede bak is eigenlijk een tweede thuis voor de rifbewoners. Een sump kan ook mits wat technische planning eenvoudig aangepast worden.
Men kan ook – mits de sump groot genoeg is – nieuwe filtratiemethoden toevoegen, of nieuwe apparatuur testen.
Wij weten wel zeker: onze volgende bak zal een grote sump hebben!