Iedereen heeft wel eens problemen gehad met een juffersvisje. Ze zijn territoriaal, agressief en al gauw sneuvelt er een exemplaar. Maar in het wild leven ze ook dicht op elkaar, en daar is er geen probleem. Hoe komt dat?
Een recente studie gepubliceerd in Marine Biology beantwoordt die vraag. Jacob Eurich van UC Santa Barbara bestudeerde de dieren in Kimbe Bay in Papoea-Nieuw-Guinea.
Wetenschappers meenden lange tijd dat alle territoriale juffers herbivoren zijn. Dat klopt niet, zo blijkt nu. Omdat de competitie tussen de vissen intens kan zijn, en dus ook heel wat energie kost, hebben bepaalde soorten hun dieet aangepast.
Zo is er minder competitie tussen de juffers. “De analyse bewees dat niet alle juffers herbivoren zijn.” weet Eurich. “Er is bewijs dat er ook planktivoren zijn, wat een heel ander dieet is.”
De onderzoekers konden toekijken hoe sommige juffers voedsel uit de waterkolom plukten, in tegenstelling tot hun naaste buren. Volgens hen zijn de diertjes ook beter bestand tegen de opwarming en verzuring van de oceanen, dankzij hun aanpassingsvermogen.
Mensen met juffers in hun aquarium moeten dus wat geluk hebben, en hopen dat ze juffers hebben met een ander dieet.