Ziet u in uw aquarium enkele kleine groene bolletjes verschijnen? U ziet dit niet meteen als een probleem? Neem het dan van ons aan: het zal een probleem worden. Hoe u deze bubbelalgen verschalkt, leest u hier.
Groene bubbelalgen zien er niet problematisch uit, tot ze het wel zijn. De verraderlijke alg kan al snel een ware invasie vormen en heel wat koralen de das om doen. Snel handelen is dus aan te raden.
Hoewel vele aquaristen niet meteen een probleem zien met de algen – ze zijn immers best mooi – moet er toch drastisch opgetreden worden. De algen verspreiden zich immers razendsnel. Dat is te danken aan hun manier van voortplanten. Wanneer de bol doorprikt wordt, laten ze sporen los. Die drijven door heel het aquarium, waarna u niet langer één cluster van bubbelalgen hebt, maar een hele bak vol.
Dat is een probleem, niet enkel voor het uitzicht, maar ook voor de pompen, de overloop en de koralen. Het is duidelijk het best om het probleem eenvoudigweg te voorkomen.
Neem uw voorzorgen
Bubbelalgen komen al snel in het aquarium terecht via levend steen. Net als vele andere pestdieren, overigens. Wanneer u levend steen aankoopt, of een koraal dat op levend steen zit, kunt u best het geheel aan een grondige inspectie onderwerpen.
Nog beter is het apart zetten van de stenen in een quarantainebak. Let op, levende steen is slechts één manier waarop de alg in een aquarium terecht komt. Kijk ook zeker stekkenplugs en tweedehands materiaal zoals stromingspompen grondig na.
Pluk de dag
U heeft sporen van algen gevonden? Neem dan een paar handschoenen, een emmer met zoutwater en pluk zoveel mogelijk bolletjes. Probeer echter zo min mogelijk de bubbelalgen te breken, want de sporen zullen zich verspreiden.
Het is dan ook aangeraden om de rotsen apart te houden in een quarantainebak zolang de algen blijven terugkomen. Denk er aan dat deze alg kan groeien in de schaduw. De onderkant van de rotsen zijn dus niet noodzakelijk vrij van bubbelalgen.
De beste manier om de algen te verwijderen is door ze zachtjes heen en weer te duwen, tot ze loslaten. Men kan ook een tandenborstel gebruiken voor het ruwere werk, of – als de situatie wanhopig is – hamer en beitel. Al zult u dan wel een deel van het levende steen verliezen.
Schoonmaakploeg ten redding
Faalt het manuele werk, of bent u het gewoon beu om wekelijks stenen te schrobben als ware het schoenen, dan is een schoonmaakploegje misschien de redding.
Diverse soorten eten immers de algen. Zo is er Mithraculus sculptus, maar ook doktersvissen van het geslacht Naso, en konijnvissen lusten wel eens een algje. Het zijn de perfecte partners om een algeninvasie tegen te gaan. Toch zijn het geen mirakelwerkers.
Een schoonmaakploeg kan de laatste algenbastions uitroeien, en kan deels voorkomend werken. Toch moet u het aquarium goed in het oog houden om te voorkomen dat de plaag terugkeert.
Properder
Net als elke alg heeft de bubbelalg de juiste omstandigheden nodig om te groeien. Het is dus een goed idee om de waterkwaliteit op punt te houden. Proper zeewater, gemaakt met osmosewater en uw favoriete zoutmengeling, doet wonderen.
Belangrijk is ook om blijvend gebruik te maken van een afschuimer. Men kan ook een refugium aanleggen met nuttige macroalgen zoals Chaetomorpha.