Uw aquarium draait ongetwijfeld super. Maar zal dat ook nog het geval zijn wanneer er sprake is van een stroomstoring? Vallen alle pompen, lichten, koelers en verwarmingselementen spontaan uit bij de minste panne? Of heeft u een back-up plan? Zeewaternieuws overloopt enkele eenvoudige noodoplossingen.
Als u in België woont dan weet u wel dat er elke winter opnieuw sprake is van een zogenaamd stroomtekort. Tot op heden hebben wij er zelf geen last van gehad, maar laat ons aannemen dat de kans wel degelijk bestaat dat we op een dag zonder stroom zullen zitten.
Wie het al heeft meegemaakt, heeft misschien al aan onderstaande oplossingen gedacht. Toch is een noodstroomvoorziening voor vele aquaristen een ver van mijn bed show. De excuses om niet te investeren in een noodplan zijn legio. Het kost te veel, het is technisch te moeilijk, het neemt te veel plaats in, … Toch moet dit niet het geval zijn.
Er zijn twee grote methodes die een aquarium in leven kunnen houden bij stroomuitval. Belangrijk is om altijd te overwegen welke techniek levensnoodzakelijk is. Voor korte storingen is dit meestal de stromingspomp of een luchtpomp. Bij langere blackouts kan het belangrijk zijn om de verlichting terug tot leven te wekken.
Batterijen
Wanneer er geen stroom is, zult u al gauw teruggrijpen naar deze technologie. Batterijen komen in verschillende maten, en de belangrijkste regel is ‘hoe groter, hoe beter’. Maar dat wil niet zeggen dat kleine batterijen uw aquarium niet kunnen redden.
Er zijn immers heel wat luchtpompjes die op batterijen werken. Die luchtpompjes zijn dan wel niet nodig in het dagelijkse aquariumleven, maar wanneer de stroom uitvalt, zijn ze opeens wél levensnoodzakelijk. Ze zijn immers een goede manier om lucht in het water te krijgen, wat nodig is om de levende have in, wel, leven te houden.
Een tweede manier om batterijen in te zetten, is door de aankoop van stromingspompen met een ingebouwde back-up batterij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tunze of Ecotech. Zij verkopen optionele batterijen die de stromingspompen doen blijven draaien bij stroomuitval. Wanneer de stromingspompen werken is het vaak niet nodig om een extra luchtpomp aan te zetten. De stromingspompen brengen immers op zich zelf al genoeg lucht in het water.
Een andere manier om batterijen in te zetten is de aanschaf van een UPS – een Uninterruptible Power Supply. Dat is een apparaat dat oorspronkelijk ontworpen werd om computers te vrijwaren van stroomuitval. Maar het werkt natuurlijk op eender welk apparaat dat elektriciteit gebruikt. Het nadeel is dat een UPS vaak niet erg lang meegaat, zeker niet wanneer het aquarium heel wat techniek heeft.
Een andere optie is uw wagen. Dat klopt, een wagen kan uw aquarium redden. Elke wagen heeft immers een batterij, die mits een omvormer perfect kan dienen om het aquarium draaiende te houden. Heeft u een elektrische wagen? Dan heeft u geluk, want die heeft heel wat meer capaciteit, en zal dus langer meegaan. Het is natuurlijk ook mogelijk om oude batterijen die niet meer bruikbaar zijn in de wagen te gebruiken als noodstroomgroep. Ze zijn misschien niet meer geschikt om een wagen draaiende te houden, maar zijn dat wel voor een aquarium.
Generatoren
U bezit geen elektrische wagen, of u wilt meer zekerheid en capaciteit? Dan is een generator de oplossing voor u. Een generator is eenvoudigweg een compacte elektriciteitscentrale op benzine. Zelfs een klein model kan uw aquarium voor uren aan de praat houden.
Een generator is dan ook uitermate geschikt voor stroompannen die uren of zelfs dagen duren. In België en Nederland komt dit niet zo vaak voor, maar u weet maar nooit. Een generator is al te koop voor een kleine 150 EUR. Belangrijk om te onthouden: kijk naar het maximale vermogen en bereken hoeveel uw aquarium nodig heeft. Staat het vermogen niet vermeld in watt op de generator? Dan kunt u eenvoudigweg de Ampère maal het aantal Volt doen.