We worden maar al te vaak om de oren geslagen met negatieve berichten over de lamentabele staat van koraalriffen. Vandaag is er echter beter nieuws. Een rif in Frans-Polynesië, dat er erg aan toe was, is praktisch helemaal hersteld. Dat meldt het Long Term Ecological Research Network (LTER).
Het koraalrif van Mo’orea in Frans-Polynesië verloor over een periode van vijf jaar 97% van zijn koralen. Alle hoop was verloren. Tot LTER-onderzoekers recent een nieuwe studie uitvoerden in het gebied.
Slechts zeven jaar nadat het hele rif praktisch verdwenen was, zijn de koralen terug. Met een bedekkingsgraad van tussen de 25 en 74 procent is het rif goed op weg om opnieuw gezond te zijn. Dit is mogelijk één van de snelste rifrecuperaties ooit ontdekt.
Evolutionaire redding
Koralen in Mo’orea hebben in het verleden al een sterk aanpassingsvermogen getoond. Hoewel ze net als koraalriffen in de Caraïben en het Groot-Barrièrerif afsterven door nieuwe factoren als klimaatopwarming, recupereren de riffen in Frans-Polynesië. Dat doen ze door de snelle opkomst van nieuwe kolonies met een grote genetische diversiteit. Dat maakt de populatie gezonder.
LTER-wetenschappers menen dat die grote genetische verandering deel uitmaakt van evolutionaire redding. Dat is een proces waarbij populaties onder druk zichzelf redden met behulp van een versnelde voortplantingsgraad en een grote genetische diversiteit.
De onderzoekers menen dat het gebied rondom Mo’orea diverse koralen herbergt die goed om kunnen met veranderende omstandigheden.