Elk jaar krijgen de Caraïben te maken met een wolk van drijvende Sargassum macroalgen. Dit jaar neemt die echter buitengewone proporties aan. Verschillende stranden zijn gesloten, toeristen blijven weg, en zeeleven geraakt verstrikt in de soep.
Met een oppervlakte van meer dan 2600 vierkante kilometer heeft de Sargassumwolk een nieuw record bereikt. Elk jaar komt deze terug, maar nog nooit was ze zo groot.
Sargassum is eigenlijk een noodzakelijk onderdeel van het ecosysteem. Er zit dan ook heel wat zeeleven tussen de algen. Zo zijn er krabben, zeepaardjes, vissen, maar ook grotere zeedieren die er eten of een schuilplek vinden.
Toch is de vermeerdering van de algen geen goed nieuws. Wanneer ze afsterven genereert de alg ammoniak. Dat is bijzonder schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Stranden liggen vol met de algen, wat heel wat geld kost om te ruimen.
Daarbij komt dat de wolk voor heel wat schaduw zorgt op de koraalriffen. Iets wat niet te lang mag duren, aangezien vele koralen rekenen op fotosynthese om te overleven.